Living The American Dream

În USA soarele a răsărit.

Este dimineața de 15 iunie și oficial s-a deschis sezonul de muncă Work and Travel Summer of 2018 !

Majoritatea studenților au ajuns deja in the land of all possibilities și se pregătesc să experimenteze cele mai interesante și provocatoare luni de vară. Să pleci în America este un pas foarte mare și toată experiența în sine te va ajuta și te va schimba ca persoană în cel mai plăcut mod cu putință.

Sigur ai făcut un research despre USA și zona în care mergi, dar hai să vedem ce este bine de știut despre noua ta casă, unde-ți vei petrece cea mai faină vară!

  • În primul rând, șocul cultural este ceea ce simți din plin odată ajuns acolo. Se schimbă totul, oamenii vorbesc altă limbă, ești totally on your own și trebuie să fii pregătit pentru orice. De obicei, timpul de adaptare într-un mediu nou este de aproximativ 1-2 săptămâni. În primele zile te ajustezi încet-încet la vorbitul în altă limbă. Apoi începi să-ți despachetezi toate bagajele și să ți le aranjezi, să te faci comod în locul unde vei locui de acum încolo. După care vei începe lucrul și te vei obișnui cu oamenii din jurul tău cu care vei interacționa zilnic. La scurt timp, îți vei face prieteni și vei vedea că americanii sunt oameni de treabă și înțelegători, care te pot ajuta cu orice ai nevoie. Doar să nu-ți fie rușine să întrebi sau să ceri! La rândul tău, vei învăța să fii mai deschis la tot ce este nou, mai vorbăreț, mai tolerant și mai înțelegător. Iar în timp îți vei da seama că această experiență te va ajuta la sporirea abilităților tale sociale și comunicaționale!

  • Diferența de fus orar. Trebuie să știi că în America există 4 time zones. În funcție de asta, trebuie să ții cont la câte ore diferență te afli de România. Partea de EST a Statelor este la 7 ore diferență față de România. Partea CENTRALĂ este la o diferență de 8 ore, partea CENTRAL-VESTICĂ (montană) se află la 9 ore diferență iar partea VESTICĂ este la 10 ore diferență orară de România. Iar dacă vrei să dai o fugă în Hawaii în vacanță, vei fi la 12 ore distanță de „acasă”. Nu uita să calculezi aceste ore în urmă! Ca un exemplu, dacă tu ești în New York și este ora 7 seara, acasă la părinți este ora 12 la amiază.
  • Ca o mică lecție de geografie și istorie, este bine să știi și unele generalități despre țara în care te afli, cum ar fi că SUA – Statele Unite ale Americii este a treia țară ca mărime din lume și are în constituția sa 50 de state. Este una dintre țările cele mai diverse din punct de vedere etnic și cultural. Războiul Civil din America – sau Războiul dintre State cum a mai fost denumit, a durat 4 ani, între 1861-1865. Iar dacă vizitezi Chicago, trebuie să știi despre The Great Fire care s-a întâmplat în 1871 și a durat 2 zile crunte.
  • Unitățile de măsură. După cum deja sigur știi, americanii folosesc alte unități de măsură. Acesta e unul din lucrurile pe care va trebui să-l înveți. În special dacă ai un job într-un restaurant sau la bucătărie, trebuie să folosești termenul de greutate corect și să spui pound în loc de kg! Astfel, 1 kg = 2.2 pounds. Va fi puțin mai greu la început, dar învățând acest principiu simplu, vei face conversia din ce în ce mai ușor. Nu uita de lungime. Vei folosi foot în loc de cm sau m, iar 1 foot = 30 cm. Iar când mergi la shopping for shoes, size 6 este de fapt mărimea 36 pentru femei 🙂 Distanța se va măsura și ea diferit, vei folosi mile în loc de km, iar 1 mile = 1.6 km. În ceea ce privește vremea, nu te panica dacă vezi pe termometru 80 grade! Sunt de fapt 80 grade Fahrenheit ceea ce înseamnă 26-27 grade Celsius. Fahrenheit începe de la 32 grade, adică 32 Fahrenheit = 0 grade Celsius.
  • Încă un lucru bine de știut despre USA este legat de shopping. Și anume, sales tax. Acest lucru se referă la faptul că, prețul pe care tu îl vezi atașat la o pereche de jeans, nu este de fapt prețul final al produsului. Sales tax este taxa care se mai adaugă la prețul pe care tu îl ai pe jeans, și această taxă este între 0-10% în funcție de produsul cumpărat. Așadar, doar când ajungi la casă și se scanează produsul, prețul final rezultat este cel pe care-l plătești. O sugestie și soluție pentru asta este să dai un google search pentru sales tax calculator sau să-ți instalezi pe telefon un program asemănător, unde poți scrie prețul produsului și ți se calculează pe loc taxa și prețul final. Un ajutor poți găsi AICI.

  • Cum scriam și în articolele precedente, nu uita de adaptor pentru priză! Americanii au alt tip de priză, așa că încărcătorul pentru laptopul, telefonul sau orice al bun electronic al tău v-a avea nevoie de adaptorul deja cumpărat din România. După aceasta, gândește-te dacă îți vei lua mai multe produse electronice din State și nu uita că și acestea vor avea nevoie de adaptor ca să funcționeze în România. Adaptor de conversie priză din USA în RO poți găsi și acolo, și în România.
  • Dacă lucrezi ca și ospătar într-un restaurant, bacșișul este binevenit, nu-i așa? Ei bine, și pentru americani este la fel, doar că, spre deosebire de România, în America bacșișul sau tips este obligatoriu. Pentru orice serviciu oferit într-un bar, restaurant, hotel, bacșișul its a must și este de obicei între 15-20% din valoarea serviciului sau notei de plată de la restaurant. Sounds good?
  • Good to know! Viza pe care ai primit-o și se află acum în pașaportul tău, este până în data de 30 septembrie. Deși în mod sigur te-ai întrebat, este absolut în regulă, pentru că dreptul tău de ședere și de călătorie în USA este până în 29 octombrie. Până în 30 septembrie ai dreptul să lucrezi, iar în luna octombrie doar să călătorești.   Este important de știut însă, că dacă există o urgență sau dintr-un motiv sau altul, dorești să pleci din State după 30 septembrie, NU te mai poți întoarce după această dată! Până la această dată, poți să revii în State.

Acestea fiind spuse, așteptăm ca TU să ne trimiți noutăți despre traiul în USA și despre vara extraordinară pe care urmează să o ai!

Oare cine nu și-ar dori, măcar o dată, să Live the American Dream?

Have a great summer and enjoy USA!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Te-ai convins să aplici la unul dintre programele noastre?​