The summer is over! Ce urmează după o vară de neuitat?

Hello Student Traveler!

Vara 2022 a zburat parcă într-o secundă, nu-i așa? Iată ce trebuie să faci dacă ești printre cei care și-au petrecut vara muncind și călătorind pe meleagurile americane!

  1. În primul rând, să nu uiți să-ți păstrezi următoarele documente de care vei avea nevoie la întoarcerea acasă:
    – Boarding pass-ul și anume biletul primit la îmbarcarea în avionul dinspre SUA spre Europa după întoarcere.
    – Payslip-urile (sau PayCheck-urile) adică fluturașii de salariu, sau cel puțin ultimul payslip unde sunt specificate toate taxele ce au fost retrase din venitul tău. Dacă ai avut două joburi, păstrează paycheck-urile de la fiecare. Pe ultimul PayCheck întotdeauna apare suma totală câștigată în perioada verii, respectiv totalul taxelor Statale și Federale reținute în perioada respectivă. Dacă nu ai reușit să-ți încasezi ultimul PayCheck înainte de părăsirea Statelor Unite, asigură-te că angajatorul îți trimite prin poștă cec-ul, deoarece întotdeauna ultimul primit prezintă situația finală a câștigurilor tale și ale tuturor taxelor reținute.
  2. După ce te întorci acasă și te reacomodezi la viața de zi cu zi, ar fi bine să te prezinți la biroul Student Travel de care aparții cu Boarding Pass-ul. Te așteptăm nu mai târziu de 10 noiembrie 2022.
  3. Următorul pas este să-ți pregătești actele pentru etapa în care vei aplica pentru recuperarea taxelor. Vei avea nevoie de următoarele: Pașaport și Viză, Permisul de Munca (DS-2019), Social Security Card, ultimul PayCheck primit de la fiecare angajator pe care l-ai avut în State.
  4. În intervalul ianuarie-martie 2023 vei primi tot prin poștă formularul W-2 de la fiecare angajator la care ai lucrat, astfel încât trebuie să te asiguri că i-ai lăsat o adresă corectă și completă din România unde să-ți trimită documentul original. Procedura recuperării taxelor poate fi începută chiar și înaintea primirii acestui formular.
  5. Sfaturi legate de transferul banilor din SUA în Romania:
  • Se poate face transfer direct de la bancadin SUA pe contul USD/RON din Romania. Este un comision de 45-50$ in functie de banca + 10/15$ comision încasare bancă RO. Aceste comisione sunt generale indiferent de sumă. Banii ajung în cateva zile, recomandăm să faceți transferul cu cel puțin 1 săptămână înainte de plecare.
    PRO – comision transfer mic (60-70$ total). Aveți banii în usd la banca din RO.
    Contra – trebuie să știți că sunt comisioane pentru retragere numerar de la banca din RO, iar dacă faceți transfer în contul RON/EUR, aveți un curs valutar mai puțin bun.
  • Revolut– se poate face top up folosind cardul din SUA.
    PRO – banii sunt la îndemană ușor. E ok pentru sume mici.
    Contra – comision destul de mare pentru top up. Nu recomandăm să adăugați sume mari pentru că riscați să rămâneți cu conturile blocate.
  • Wise– metoda asta am folosit-o cel mai mult, e asemănător cu revolut în sensul că puteți face top up și folosi cardul wise sau puteți trimite banii de pe cardul din SUA pe cel din Romania cu comisione mici și la un curs valutar foarte ok (mai ales acuma). Banii intră in 2-3 zile sau o saptămână dacă trimiteți joi/vineri.
    PRO – banii ajung în 2-3 zile în contul din Romania la cel mai bun curs.
    Cons – recomandăm.
  • Cash– Nu recomandăm să aveți cu voi mai mult de 2-3000$ cash la întoarcere. Nu are rost să riscați pentru 50/60$ comisione să rămâneți fără bani + chiar dacă veniți cu 10k cash în RO tot la banca îi depuneți cel mai probabil.

Mai există clasicul moneygram și western union, dar au comisione mai mari decât cele menționate mai sus.

Aceștia sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi la întoarcerea din State, iar dacă te gândești ca și următoarea vară să o petreci pe meleaguri americane, nu uita, Student Travel îți oferă pachet special dacă te înscrii în promoția Early Bird și ești returnee, indiferent dacă optezi pentru varianta Independent sau Placement. Te așteptăm!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Te-ai convins să aplici la unul dintre programele noastre?​