Thanksgiving day. Când americanii sunt recunoscători.

Joi. Sfârşit de noiembrie. Miros de mâncare gătită, un amestec de arome care aminteşte oricui de zilele copilăriei. Cartofi dulci, pâine din porumb, legume şi plăcintă de dovleac. E un miros pe care toţi cei adunaţi la masă îl simt an de an, în această zi care a devenit prilej de întâlnire cu rude şi cu prieteni dragi. Gazda aşază tacticos pe masă curcanul aburind şi aşteaptă elogiile aduse de invitaţi. Arată perfect, în crusta lui aurie şi cu legumele aşezate cu grijă în interior.

Se lasă tăcerea pentru că urmează rostirea rugăciunii. Fiecare persoană, pe rând, ia cuvântul şi aduce mulţumiri pentru tot ce are, pentru tot ce i-a adus bun anul care se apropie de final. Este seară. Şi datorită faptului că pentru americani cea mai importantă masă a zilei este cina, festinul nu putea să fie organizat în altă parte a zilei.Thanksgiving meal

Astfel se creionează în gând imaginea Zilei Recunoştinţei, sărbătoare pe care oricine o asociază cu America. Dar să nu uităm că este o sărbătoare proprie nu doar lor, ci şi canadienilor.

Sărbătoare cu origini vechi, încă de pe vremea când soarele şi ploaia erau ingredientele fără de care recoltele nu erau bogate, pe vremea când oamenii încă îşi munceau singuri pământul, iar îngrăşămintele chimice rămâneau o necunoscută pentru mulţi dintre ei. Acei oamenii au avut răgazul de a mulţumi pentru recolte şi au dedicat o zi din an pentru a se bucura şi a sărbători acest lucru. Se consideră că prima dată când Ziua Recunoştinţei s-a sărbătorit în anul 1621. Mai târziu, preşedintele Abraham Licoln a considerat această zi suficient de importantă încât să o declare zi naţională.

Timpul a trecut, însă ei, americanii nu au uitat să se adune cu toţii an de an, în a patra joi a lunii noiembrie pentru a sărbători Thanksgiving day sau “Ziua curcanului”, aşa cum mai este numită. Oficial, este declarată zi liberă, aşa că weekendul americanilor se prelungeşte. Nu e de mirare că aceste 4 zile de la sfârşitul lui noiembrie devin perioada cea mai populară a lor pentru scurte vacanţe. Să nu uităm că ei, spre deosebire de europeni, nu beneficiază de un concediu anual atât de generos, de o lună de zile.

Semnificaţia sărbătorii a rămas aceeaşi, însă acesteia i s-au adăugat evenimente şi obiceiuri care s-au îndepărtat de la rădăcinile sale. Acum, Thanksgiving day este o zi în care sunt organizate în oraşe unele dintre cele mai mari parade de peste an, ziua în care preşedintele american alege să graţieze, simbolic, doi curcani şi să le asigure astfel o viaţă lungă şi liniştită. Această zi marchează şi începutul târgurilor şi cumpărăturilor de Crăciun, astfel că nu mare trebuie să vă fie mirarea dacă în această zi veţi vedea deja oraşele îmbrăcate în luminiţe.

Thanksgiving day este un refen anual al lucrurilor bune care merită amintite şi preţuite, este dovada că tradiţiile se păstrează, dar se şi adaptează vremurilor actuale. Şi ce poate fi mai frumos decât o zi dedicată mulţumirii?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Te-ai convins să aplici la unul dintre programele noastre?​