Luni, 7 Septembrie, Ziua Muncii în Statele Unite

Ziua muncii în SUA. Este o zi liberă, pe care o considerăm acum ca un dat și uităm sau nu cunoaștem cu adevărat semnificația sa. De unde a pornit totul? De când este declarată sărbătoare legală?

Sursa:www.2015pics.com
Sursa:www.2015pics.com

Dacă v-ați petrecut vara aceasta sau una dintre verile precedente în SUA, probabil că ați sărbătorit, cu colegii voștri americani, Ziua Muncii în Septembrie. Poate vi s-a părut nepotrivit și nu ați înțeles de ce la ei este totul diferit, până și ziua internațională a muncii. În SUA, Ziua Muncii se sărbătorește în prima zi de luni a lui Septembrie. Deci, nu este o dată fixă. La fel se întâmplă și în Canada și Australia. Am zice că este curios, când peste 80 de alte țări se bucură de această zi pe 1 Mai.

Totul a început în SUA.

Ideea de cinstire a zilei muncii și implicit a muncitorilor, are la bază protestele muncitorilor din New York, ce lucrau cu preponderență în industria construcțiilor și care cereau cu insistență reducerea zilei de muncă la 8 ore. Protestele s-au extins în multe state de pe teritoriul SUA, cel mai vehement și de o mare amploare având loc la Chicago. Toate acestea se întâmplau pe 1 mai 1886.

În ciuda faptului că revendicările lor au fost în cele din urmă acordate, protestele au fost marcate, la Chicago, și de violențe între participanți și polițiști, care au dus la rănirea a peste 200 de oameni și moartea a peste 10.

Și în anii ce au urmat, 1 mai devenise ziua internațională a muncitorilor, în care muncitorii din întreaga lume dădeau glas nemulțumirii lor prin marșuri și greve.

Pe 28 iunie 1894, Congresul SUA avea să adopte un act care consfințea sărbătorirea Zilei Muncii, declarată zi liberă ce avea să fie stabilită în Septembrie, în prima zi de luni.

Modul în care americanii se bucură de această zi nu este diferit de cel al nostru. Tradiţia discursurilor şi paradelor impresionante de pe străzile marilor oraşe încă se păstrează, iar oamenii care participă încă se bucură împreună. Însă, treptat, modul de sărbătorire al acesteia se schimbă. Ziua Muncii este văzută tot mai mult ca un weekend prelungit care le dă americanilor ocazia să petreacă mai mult timp cu familia sau cu prietenii, așa cum și noi obișnuim să o facem. Totuşi, oraşele mici în care se organizează bâlciuri şi târguri ale fermierilor continuă să păstreze atmosfera de comunitate şi de bucurie comună, împărtăşită de toţi.

Ziua marchează totodată și sfârșitul verii și al vacanței de vreme ce mulți studenți se întorc, în această perioadă, la școală. Este mini-vacanța de sfârșit de vară.

Voi cum ați petrecut ziua muncii în SUA? Oriunde v-aţi afla, sperăm că aţi simţit aerul de sărbătoare în jurul vostru.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Te-ai convins să aplici la unul dintre programele noastre?​