Islanda prin ochii unui călător (part I)

Alegerea de a participa la programul Work and Travel Islanda a fost un fel de „New Year’s Resolution”. Nu mai eram studentă la zi ca să pot aplica la programul Work & Travel USA, așa cum am procedat vară de vară în timpul facultății. Așadar, de această dată am ales tărâmul gheții și al focului – Alexandra Giuroiu, program coordinator ST Timișoara.

islanda

Zis și făcut! Printre programele de acest tip oferite de compania Student Travel se numără și Work and Travel Islanda. Spre bucuria mea acest program oferă posibilitatea de a petrece între 3-12 luni muncind în domeniul ospitalier sau în ferme, fără a fi student, programul adresându-se tinerilor cu vârste cuprinse între 18-30 de ani.

islanda6

Procesul de înscriere în program este simplu, oarecum similar cu cel pentru SUA. Trebuie să completezi un formular de aplicație în limba engleză, care pe lângă datele personale conține și un șir de întrebări în urma cărora agenția parteneră din Islanda te poate cunoaște mai bine și îți poate oferi un plasament la angajatorul potrivit. O deosebire între cele două programe este faptul că pentru Islanda nu-ți poți alege angajatorul dintr-o listă, ci în urma formularului de aplicație ți se va aloca un job potrivit. Rubricile cele mai importante din formular sunt cele referitoare la perioada în care dorești să participi și ce fel de job ți-ai dori să obții. Astfel vei fi plasat la un angajator islandez, de regulă un hotel sau un restaurant.

islanda1

Dacă vrei să pleci în Islanda, procedura nu e foarte complicată. Printre documentele de care ai nevoie, e nevoie de un  CV în limba Engleză, o scrisoare de intenție și una de recomandare + alte câteva documente ce se obțin ușor.

Un CV bogat este un mare atu. De obicei angajatorii se ghidează după experiența care o văd în CV (de preferat în domeniul hotelier, ospitalier) și dacă persoana a mai participat la programe asemănătoare. Nu trebuie să te îngrijorezi dacă nu ai experiență, o ofertă de muncă vei primi cu siguranță.

islanda2

Când am aplicat eu, acum un an, am primit o oferta de muncă de „general assistant” la Hotelul Frost&Fire din Hveragerdi, un orășel foarte micuț, aflat la 45 de minute de Reykjavik, capitala Islandei. Tot ce știam despre Islanda înainte să mă înscriu în program, a fost că este o insulă situată între Europa și America. Islanda mi-a făcut cu ochiul, în drumul către SUA, când o vedeam pe ecranul din avion și mă gândeam cum ar fi să trăiești în mijlocul oceanului.

islanda4

Practic Islanda are o întindere foarte mare, dar populația mică, în jur de 300.000 locuitori iar una dintre principalele ramuri ale economiei este turismul. Astfel se justifică și numeroasele oferte de muncă mai ales pe perioada verii, dar nu numai.

islanda3

Prețul programului este accesibil, taxa de program este de 690 euro plătibili în 2 rate. Primii 200 euro se plătesc în 3 zile după înscriere, iar restul de 490 euro după primirea și acceptarea ofertei de muncă din Islanda, la care se adaugă și biletul de avion dus-întors, aproximativ 700-800 euro – depinde și de perioada când dorești să pleci. Ca să nu vă sperie suma, după doar 1 lună de muncă investiția se recuperează fără doar și poate.

Dacă tot vorbim despre prețuri, trebuie să amintim și despre salarul câștigat în Islanda, care pe mine m-a mulțumit foarte mult. În baza contractului trebuie să câștigi minim 199.814 ISK (Krona Islandeză) adică 1.350 euro lunar, din care angajatorul își va reține maxim 45.000 ISK (300 euro) pe lună pentru cazare și mâncare. Indiferent de angajator, prin acest program cazarea și masa sunt asigurate de către el contra unui cost modic.

islanda5

Pe lângă partea financiară, avantajele acestui program sunt numeroase. Cel mai mult mă bucură faptul că am avut ocazia de a petrece 8 luni într-o țară cu un peisaj mirific, care uneori te făcea să crezi că ești pe altă planetă, însă despre toate aceste experiențe deosebite voi discuta într-un articol următor.

Sfatul meu este: indiferent dacă ești student sau nu, dacă ai mai participat la un program asemănător sau nu, această experiență trebuie trăită măcar o dată în viață!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Te-ai convins să aplici la unul dintre programele noastre?​