Liviu Natea: Vara mea americană, trăită la superlativ

Salut! Mă numesc Liviu Natea și în prezent sunt student al Facultății de Științe Politice din cadrul UBB Cluj-Napoca. Pe parcursul verii din 2014 am avut plăcerea de a participa pentru a doua oară în programul Work&Travel, oferit de StudentTravel Romania. Mărturisesc că a fost ceva de neuitat pentru mine și a fost parcă o ședere și mai plăcută față de cea din anul anterior, deși inițial mă gândeam că mă voi plictisi puțin, mai ales că m-am întors la aceeași companie (Villa Roma Resort din New York State) la care lucrasem și în 2013, pe post de waiter. Din fericire, n-a fost să fie așa! În primul rând datorită faptului că m-am întors cu o parte din gașca din anul anterior, noi cunoscându-ne automat și ținând legătura în toată această perioadă, iar mai apoi datorită prietenilor americani pe care mi-i făcusem acolo și care mă așteptau cu brațele deschise să revin.

caruta

Ajunsesem cu bine. Job-ul meu era unul dintre cele mai dificile, însă cum parcursesem deja perioada de training, mi-am intrat în mână încă din prima săptămână, atunci când a început și această aventură fantastică pentru mine. Au urmat multe ore de muncă, chiar și suplimentar, unele mai ușoare, altele mai dificile, doar ideea este să ai o gândire pozitivă și să reacționezi calm în orice situație pentru a evita stresul, ceea ce v-aș recomanda și vouă.

GEDSC DIGITAL CAMERA

În restaurantul în care lucram conta foarte mult interacțiunea cu clienții, așa că am avut ocazia și onoarea să cunosc niște oameni extraordinari, cu care ajunsesem să mă angajez în discuții degajate, chiar amicale aș putea spune, întâlniri înafara orelor de lucru, poze împreună, schimb de adrese de mail/facebook, ba chiar interesul manifestat al unora de a vizita România, lucru care mi-a trezit un ușor sentiment de mândrie. Relația cu colegii de lucru devenise una foarte strânsă, așa că făceam câte o ieșire, periodic, pentru a ne mai debarasa puțin de rutină: rafting pe râul Delaware, nopți în cluburi, festivaluri locale (chiar și Oktoberfest), concerte (căci Woodstock-ul eram în apropiere). Fuseseră niște momente de neuitat împreună, la care au contribuit inclusiv colegi din alte departamente, dispuși să ne sprijine oricând aveam vreo problemă.

myjob
Timpul trecea în pași alergători, așa că începusem să luăm în calcul variante de excursii. Prima dintre ele a fost cea de la Niagara, un obiectiv relativ aproape de noi, la circa 6 ore de mers cu mașina. Am reușit să închiriem o mașină și să realizăm planul cu bine. Videoclipul atașat mai sus descrie ceea ce cuvintele nu pot: atmosfera impresionantă de acolo.

GEDSC DIGITAL CAMERA

GoldenGate CAUltima și cea mai bună excursie a vieții mele intervenise chiar înainte de a reveni pe plaiurile natale, un tur de 7 zile al Vestului: Las Vegas – Grand Canyon – Barajul Hoover – San Francisco – Los Angeles – Parcul Național Sequoia. M-am decis cu câteva înainte să iau parte la excursie, gândindu-mă că nu am nimic de pierdut și că probabil nu o să mai am ocazia de a ajunge acolo. Așadar, am mai luat legătura cu câțiva colegi și prieteni lucrând în Maryland și New Jersey și duși am fost! Chiar și aceste 7 zile s-a scurs, din păcate, într-un ritm amețitor, însă amintirile memorabile cu care am rămas sunt cele care contează, anume un Vegas luxuriant, un Canyon desprins parcă de pe altă planetă, mașinile de lux din Los Angeles, străzile abrupte din San Francisco. Nu-i pot lăsa pe dinafară pe ceilalți studenți veniți la Villa Roma, în principal din Rusia, Turcia și Polonia. Fiind ușor neîncrezători și timizi la început, am început să-i obișnuiesc cu viața în stil american și curând ne  înțelegeam de minune! Despărțirea de SUA și de tot ce am cunoscut acolo a fost grea, trezindu-mi un sentiment de nostalgie.

Niagara2014În ceea ce mă privește, am avut foarte multe de învățat pe parcursul celor 3 luni și jumătate: am reținut că munca în echipă este deosebit de importantă și aduce satisfacții pe măsură, că trebuie să fii sociabil și să te integrezi într-un grup nou ori să te adaptezi la situații neîntâlnite, că întotdeauna e loc de o o vorbă bună și de un zâmbet larg indiferent de starea de spirit în care te afli și probabil cel mai important, posibilitatea de a-ți îmbunătăți limba engleză și te a te descurca din resurse proprii, fără contribuția părinților sau a altcuiva.

GEDSC DIGITAL CAMERA

Celor care însă n-au avut ocazia să ajungă în State, le recomand cu încredere programul tocmai datorită motivelor enumerate mai sus. Nu aveți de ce vă teme și nici nu știți ce pierdeți. Pe această cale doresc să le mulțumesc celor de la biroul din Cluj al StudentTravel Romania pentru seriozitate și atenție acordată până în cele mai mici detalii, lucruri care au contribuit la desăvârșirea acestei veri minunate din toate punctele de vedere. Vă doresc sănătate și să aveți parte de o experiență americană așa cum ați visat!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Te-ai convins să aplici la unul dintre programele noastre?​