Recomandările unei participante WAT USA – Part 2

Povestea Alinei continuă! Citiţi sfaturile ei legate de programul Work and Travel USA!rsz_arizona

10. Te-ai adaptat uşor la stilul americanilor? Ce obiceiuri diferite au într-o zi de weekend, de exemplu?

Foarte ușor. Nu mi se pare că sunt foarte diferiți de noi. Desigur, există mici diferențe de mentalitate și comportament, însă sunt schimbări la care e ușor să te adaptezi. Acum, legat de ziua de weekend, nu am apucat să observ diferențe foarte mari de cultură pentru că atât noi, cât și majoritatea celor de pe insulă, lucram cel mai mult în weekend, fiind vorba de un loc care se axează în mare parte pe turism. Dacă e să vorbim de zile libere, în general, americanii fac cam aceleași lucruri ca și noi: ies pe plajă la beach volley, la bar, la picnic, se plimbă cu bicicletele. Și, ca să vă dau totuși un exemplu din SUA, sunt zile în care tinerii își iau genți frigorifice cu bere și alte răcoritoare, găsesc un șofer care să conducă și stau toți în spatele unui truck de ăla neacoperit și se plimbă în jurul insulei. Awesome feeling! 😀

Sfat: Interacționați cu americanii și petreceți cât mai mult timp cu ei! Vorbiți cât mai mult engleză! Sunteți acolo să experimentați multiculturalitatea. Și nu în ultimul rând, povestiți-le despre România.

11. Povesteşte-ne puţin ce te-a impresionat în cele 3 veri petrecute în America (pozitive, negative).

Sunt foarte multe aspecte care m-au impresionat, mai mult pozitiv decât negativ. Practic au fost 4 luni copleșitoare și spun asta în cel mai bun sens al cuvântului. M-au impresionat mult locurile. Nu îmi imaginam că America este o țară atât de frumoasă. M-au impresionat oamenii de la care nu mă așteptam să fie atât de prietenoși și deschiși. Bineînțeles că nu au fost toate roz. Am avut și noi mici probleme cu angajatorii și nu ne-a fost foarte ușor cu munca. Dar toate sacrificiile depuse au meritat din plin.

Sfat: Mergeți acolo cu mintea deschisă fără prejudecăți și fără să judecați după aparențe. Comunicați cu angajatorul vostru și spuneți, în cel mai diplomat mod posibil, când aveți vreo problemă.rsz_mount_rushmore

12. Ce job ai recomanda? …din ce ai experimentat…

Eu am avut multe joburi de-a lungul celor 3 veri petrecute acolo. Am făcut housekeeping, am fost recepționeră la un hotel, am fost și cook asistant, am spălat vase, am spălat yacht-uri, am fost și șofer pentru câteva zile, busser, barman și chelneriță. Le recomand din suflet pe toate cele care implică interacțiunea cu oamenii, ca de exemplu chelner și recepționer. Eu vorbeam zilnic cu foarte mulți oameni, le povesteam cum am ajuns în America, ei mă întrebau de România și am învățat foarte multe așa.

Sfat: Americanii sunt incredibil de prietenoși și de vorbăreți. O să vă întrebe multe. Zâmbiți și povestiți-le despre țara voastră. Nou suntem cei mai buni ambasadori ai țării noastre.

13. Ai reuşit să îţi recuperezi investiţia iniţială?

Da, am reușit să îmi recuperez investiția inițială, ba chiar am și rămas cu bani frumoși pe care iam investit ulterior în călătorii și shopping. Trebuie menționat însă că am și muncit foarte mult pentru asta.

Sfat: Nu plecați în State cu gândul că faceți averi. E excepțional dacă recuperați investiția și reușiți să și călătoriți măcar într-un loc.

14. Pe unde ai călătorit?

Am călătorit mult, însă n-am văzut tot din prima. Studenții pleacă de acasă cu ideea că vor să vadă tot din primul an. N-ai rezolvat nimic dacă te plimbi o oră prin New York. E important să le prioritizeze cumva și săși dea timp să se bucure de fiecare destinație în parte. Noi în primul an am reușit să vedem 2-3 orășele din Michigan și New York-ul timp de 4-5 zile. În toți cei 3 ani eu am reușit să ajung la: New York, Chicago, Las Vegas, Cascada Niagara, Mount Rushmore, Grand Canyon, Zion National Park, Colorado, Arizona, Florida, Walt Disney World.

Sfat: Eu așrecomanda tuturor să meargă cu mașina în roadtrip-uri pentru a putea „savura” fiecare părticică de drum. Pentru că nu numai destinațiile faimoase sunt frumoase, ci și natura, pădurile și alte lucruri de care se pot bucura de-a lungul drumului.rsz_the_bean_-_chicago

15. Ce ţi-a plăcut cel mai mult în America?

Mi-a cam plăcut tot. Sigur, nu este totul roz nici în America, însă eu am avut norocul să am parte experiențe frumoase și de oameni calzi. Mi-au plăcut oamenii pe care i-am cunoscut și atitudinea lor, mi-a plăcut faptul că acolo lumea zâmbește. Mult. Am descoperit că America înseamnă mult mai mult decât hamurgheri și clădiri înalte. America înseamnă natură frumoasă, locuri care îți taie respirația, oameni degajați, muncă dar și satisfacții. America a însemnat împlinirea unui vis pe care nu știam că îl am. 🙂

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Te-ai convins să aplici la unul dintre programele noastre?​