Primii pași spre „visul american”

Dacă ești student și visezi să te plimbi pe străzile aglomerate ale New York-ului, să te pierzi printre clădirile înalte, să te bucuri de soare pe plajă, la umbra unui palmier înalt în Miami Beach, să te lași vrăjit de luminile din Las Vegas și să te simți constant ca un actor care joacă în filmul său american preferat pe care obișnuiai să-l vizionezi de nenumărate ori când erai copil, atunci răspunsul pentru tine este programul Work and Travel.

Acest program a fost inițiat de Guvernul Statelor Unite ale Amercii și oferă studențiilor incredibila oportunitate de a descoperi cultura și valorile americane, să se bucure de experiențe inedite într-una dintre cele mai dezvoltate societăți de pe glob, să lege prietenii strânse cu oameni din diferite colțuri ale lumii, să iși perfecționeze cunoștințele de limba engleză și să aibă o vară de neuitat.

Mai întâi de toate

Primul pas pe care trebuie să îl faci este să te hotărăști 100%  dacă vrei să pleci în SUA și să trăiești această experiență. Atunci când iei acestă decizie trebuie să te gândesti realist, atât la lucrurile pozitive cât și la cele negative și să te informezi în prealabil. Poți întreba diferite persoane care au fost cu acest program, poți căuta recenzii, sunt o mulțime de studenți care postează pe site-uri, pe rețelele de socializare, pe Youtube despre experiența lor cu programul Work and Travel. Trebuie să iei această decizie calculat. Părerile despre acest program sunt împărțite, trebuie să știi că fiecare student are o experiență unică. Ea vine la pachet atât cu părți bune cât și cu părți mai puțin bune, secretul este să ai o gândire pozitivă, să fii deschis la tot ce îți are de oferit această aventură, să înveți să iei lucrurile așa cum vin și să schimbi perspectiva. Rezultatul final al acestei călătorii merită tot efortul și merită încercat cel puțin o dată pentru că te dezvoltă foarte mult din punct de vedere emoțional.

Alege o agenție

După luarea acestei decizii și toate calculele matematice pe care le-ai făcut a venit momentul să îți alegi agenția. Sunt o mulțime de agenții care au programul Work and Travel USA, ele se ocupă de aproape tot ce ai nevoie de la bilet de avion, până la viză, găsirea jobului sau alegerea destinației.

Agenția pe care am ales-o eu anul trecut dar și în acest an, deoarece am avut o colaborare excelentă cu ei a fost Student Travel. Motivele pentru care am ales Student Travel sunt: mi-au oferit răspunsuri la orice nedumerire într-un timp super scurt, am ținut constant legătura, mi-au reamintit mereu lucrurile pe care le aveam de făcut și termenul limită, au o experiență de 24 de ani, poți alege sa mergi Independent sau Placement, au o mulțime de joburi bine plătite (10-20$/oră) aproape oriunde în State iar acum agenția mă ajută în procesul de recuperare a taxelor.

Pentru mai multe informații legate de oferta lor accesând site-ul sau poți să îi contactezi telefonic, prin rețelele de socializare, Mail sau sa mergi fizic la biroul lor. Pe site se află prețul programului, ce includ costurile mai exact, condițiile pe care trebuie să le îndeplinești, mai multe informații legate de pașii pe care trebuie să-i urmezi și despre job-urile pe care le pun la dispoziție. Dacă ești hotărât să pleci în America în această vară contactează agenția Student Travel cât mai repede pentru a beneficia de PROMOȚIA SUMMER EARLY-BIRD 2023.

Înainte de a pleca

După ce te-ai înscris în acest program o să ai o lista lungă de lucruri de făcut și de documtente pe care trebuie sa le întocmești până când pleci în SUA, dar acest lucru nu trebuie sa fie un motiv de îngrijorare, deoarece agenția îți va ghida tot acest proces. Ei mi-au pregătit toate documentele, am păstrat constant legatura cu ei prin WhatsApp și Mail, mi-au oferit răspunsuri sincere la toate întrebările și îmi aminteau mereu ce trebuie să fac și cum, astfel toate documentele mi-au fost pregătite la timp pentru momentul așteptat.

În tot acest proces au fost trei momente în care am avut emoții mari și nu pentru ca aveam un motiv întemeiat, ci pentru simplu fapt că au fost lucruri pe care le-am făcut pentru prima dată. Aceste momente au fost: interviul cu angajatorul, interviul la ambasadă și ziua plecării spre America.

Interviul cu angajatorul mi-a dat mari emoții pentru că era prima dată pentru mine când aveam un interviu în limba engleză, iar engleza mea de atunci nu era prea grozavă. Dar a decurs la fel ca toate interviurile mi-a adresat întrebări standard la fel ca la orice alt interviu pentru un job la care ai aplica: „Care sunt calitățiile și defectele tale ?” ,”Ce studiezi ?”,” Ai mai lucrat înanite ?” dacă răspunsul este da, te roagă sa povestești puțin despre experiența ta, „De ce ai ales programul?”, „Ce vreai să faci după terminarea programului?” etc.

Interviul descurge foarte repede și nu ar trebui să întâmpini niciun fel de problemă deoarece o să ai o întâlnire la biroul Stuent Travel unde o să îți explice cum decurge un interviu, ce subiecte ar trebui evitate și ce ar trebui sa scoți în evidență. Pe mine m-au încurajat foarte mult după interviu deoarece a durat foarte mult timp să primesc un răspuns de la angajator, spre deosebire de alți angajatori care au dat la finalul interviului răspunsul. Sfatul meu pentru interviu este să fii atent, zâmbitor, să ai o atitudine pozitivă și să ai câteva răspunsuri în minte pregătite la ce urmează să te întrebe, în cazul în care nu te descurci foarte bine cu limba engleză.

Interviul la ambasadă este aproximativ la fel ca cel cu angajatorul. Agenția Student Travel mi-a pregătit dosarul cu toate documentele necesare, mi-a explicat la fel ca și la interviul cu angajatorul despre procesul de obținere a vizei și mi-au oferit câteva sfaturi. Trebuie să fi atent la întrebările pe care le primești la interviu, o să-ți adreseze întrebări despre job, sponsor, familie, facultate, drepturile pe care o sa lei ai în USA și despre planurile pe care le ai. Un lucru foarte important este că trebuie să îi convingi că tu după terminarea programului o să te întorci înapoi în țară.

Momentul plecării este unul foarte dificil pentru că ai în față o întreagă aventură necunoscută iar emoțiile încep să te cuprindă. Este normal să îți fie teamă, să îți fie greu să îți iei rămas bun de la cei dragi, să ajungi acolo și să te acomodezi greu, să te simți singur și stors de puteri, este cursul firesc al lucrurilor. Chiar dacă simți uneori că îți este greu, acest lucru este un semn că evoluezi, te dezvolți, îți ieși din zona de confort și înveți lucruri. Această experiență nu poate fi descrisă în cuvinte și este diferită pentru fiecare în parte. Singurul lucru pe care-l pot spune este că această oportunitate incredibilă nu te va dezamăgi. Fă-ți curaj să transformi visul american în realitate! Fă primul pas!

Samoila Alexandra, www.wonderarea.ro

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Te-ai convins să aplici la unul dintre programele noastre?​