Plesa Razvan Iulian- Experienta Visului American

De multi ani mi-am dorit sa ajung in America, sa vad, sa simt, sa traiesc acel American Dream, pe care nu il intelegeam si nu il constientizam decat prin prisma acelui fulminant NBA, adica a artei baschetului.

Ca practicant profesionist al acestui spectaculos sport aveam impresia ca totul se reduce la NBA si la toata industria sportiva aferenta.In acest amalgam de lipsa de informatii, peste care se suprapuneau imaginile cu Statuia Libertatii, New York, ocean, Miami, Florida, am intalnit oameni deosebiti care m-au sprijinit si ajutat efectiv ca sa-mi materializez aceasta dorinta a mea.

Acesti oameni de la Student Travel, m-au ascultat si s-au decis sa ma sprijine in demersul meu de a cunoaste adevarata fata a Americii. Luat de val si de tumultul informatiilor, datelor, aplicatiilor am lasat in urma Romania si purtat pe aripile de metal am ajuns pe pamantul american. Nu pot spune ca nu am avut emotii si strangeri de inima la plecare, dar abia asteptam sa ajung la destinatie.

Am ajuns in Minnesota, mai exact in Minneapolis, unde am luat primul contact cu stilul de viata al americanilor, cu vestitul lor steak si nu numai. Am ramas placut surprins de amabilitatea acestor oameni despre care nu stiam mai mult decat ceea ce vazusem in filme. Sociabilitatea, prietenia manifestata la fiecare pas, zambetul pe care il vedeai pe fetele lor, lipsa grijii pentru ziua de maine, exuberanta cu care se manifestau la fiecare eveniment social sau sportiv si nu numai m-au dus cu gandul la vechea mea experienta portugheza care mi-a schimbat modul de a gandi, de a ma manifesta, m-a determinat sa fiu mai analitic, mai determinat in a intelege care este locul si rolul meu in viata.

razvan3

Surpriza mea a fost si mai mare cand, la destinatie, am fost intampinat de viitorii  mei ” sefi “, de oamenii care pentru o scurta perioada urmau sa-mi gestioneze sederea in State. Inca din primul moment m-au primit cu prietenie si amabilitate, mi-au explicat foarte deschis care imi vor fi atributiunile la viitorul loc de munca, care imi sunt drepturile si faptul ca imi vor fi respectate cu strictete si m-au lasat sa inteleg ca atat modul in care voi aborda activitatea si felul in care ma voi comporta vor fi definitorii in aprecierea mea. Dupa toate procedurile de initiere am fost prezentat sefilor de departamente si viitorilor mei colegi care toti m-au primit cu aceeasi amabilitate si deschidere, fara reticente.

Am avut posibilitatea in aceasta noua experienta sa cunosc la locul de munca oameni diferiti ca nationalitate, varsta, experienta de viata, culoare a pielii care m-au ajutat fara nici o retinere sa ma incadrez in colectiv, sa particip la viata micii noastre comunitati, impreuna cu care am muncit, m-am distrat, am socializat.

razvan6 razvan4

Locul mirific in care mi-am desfasurat prima experienta, felul in care oamenii se raportau la acest loc, felul in care locul le permitea derularea activitatilor m-au marcat profund.

Am inceput activitatea ca un gen de lucrator necalificat, dar am avut in permanenta parte de sprijinul si indrumarea sefilor si a colegilor pentru a face tot ceea ce trebuia sa fac la un inalt nivel de performanta si mai ales aprecierea muncii mele si in cel mai scurt timp am fost promovat, aprecierile curgand in continuare in acelasi timp si cu cresterea responsabilitatilor mele.

In cele patru luni efective de lucru in State, aceasta a fost atmosfera pe care am intalnit-o atat la locul de munca cat si relatiile ocazionale cu locuitorii oraselelor din vecinatate, cu care m-am si imprietenit si cu care continui si la momentul actual sa ma intalnesc, de aceasta data in mediul virtual.

Dar iata ca timpul s-a scurs intr-un ritm alarmant si accentuat si a sosit si ora plecarii, a despartirii mele de cei care patru luni de zile nu ami-au fost numai sefi sau subordonati, ci mai ales prieteni, oameni pe care te puteai baza in orice moment, care ti-au fost alaturi in orice situatie, cu care ai impartit si bine si greu.

Dupa perioada de work a urmat perioada de travel, perioada in care am urmat un traseu sinuos ajungand initial la Detroit, apoi la New York, la Miami si in final Chicago, reusind macar partial sa vad si cu ochii ceea ce am vazut anterior cu sufletul. Am ramas placut impresionat de felul deschis al americanilor, de lipsa lor de prejudecati, de amabilitatea cu care m-au primit si m-au perceput ca om .

razvan12

La fel ca si la plecarea din Lutsen si plecarea din America m-a marcat profund si m-a facut sa-mi doresc sa ma reintorc in Statele Unite pentru a continua o adevarata reintregire, o remodelare din toate punctele de vedere.

new-york new-york2 new-york3 new-york4 razvan-new-york razvan5 razvan7 razvan8 razvan9 razvan10 razvan11 razvan13

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Te-ai convins să aplici la unul dintre programele noastre?​