Experiența de server în State

Vara aceasta am lucrat în State ca și server. Fără experiență în mod deosebit, am lucrat doar de două ori la un restaurant înainte de plecarea în State… ca să nu fiu tabula rasa, plus experiența din costumer service.

Deci cum este să fii chelner în State? Diferit față de Europa sau România. Aici clienții se așează singuri la masă, vine chelnerul, le preiei comanda, duci comanda, îți fac semn dacă au nevoie de ceva și încasezi.

În State, în schimb, este mai mult de lucru. Clienții sunt întâmpinați și așezați la masă. Urmează un small talk, prezinți meniul sau răspunzi la întrebările lor și plasezi comanda. Acestea sunt doar două dintre motivele pentru care nivelul de engleză trebui să fie spre avansat – este de vorbă și de explicat. Între timp americanii îți vor spune: „You have a nice accent. What`s your story?”. Guess what? Mai mult de discutat și de explicat.

Peste ceva timp le aduci comanda și îi întrebi dacă mai au nevoie de ceva. Aceeași întrebare va trebui să o adresezi și peste ceva timp, pe la jumătatea mesei. După ce termină, le iei farfuriile și îi întrebi „Can I do anything else for you?” la care vor răspunde „We are good!”. Când vin cu acest răspuns înseamnă că sunt gata de plecare. Va trebui să îi întrebi de mai multe ori dacă mai au nevoie de ceva, deoarece americanii consideră că este nepoliticos să îți ceară să faci lucruri pentru ei. Tu va trebui să oferi serviciul contant. Iar, după multe mulțumiri și aprecieri, pleacă.

Este mult de lucru, trebuie să recunosc, dar efortul merită. De cele mai multe ori vei auzi multe povești de viață ca în filme, vei fi surprins să afli că toată lume cunoaște câte un român și cât de mult le-a plăcut în Transilvania. Dap, americanii sunt vorbăreți și curioși. Plus, vreau să menționez tipsul care susține și motivează eforturile. Când nu vei primi tips suficient vei fi puțin intrigat: „I was nice to them and they tiped me so little.” Cu alte cuvinte, vei avea așteptări când oferi servicii bune.

Cam așa este experiența ca server în linii mari. Țin să reamintesc că nivelul de engleză trebuie să fie spre avansat, să fii flexibil, să ai foarte multă răbdare și să încerci să fii vorbăreț la rândul tău.

Good luck!

de Raluca Ciucanu, Seaside, Oregon

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Te-ai convins să aplici la unul dintre programele noastre?​