Cum m-a schimbat experiența Work and Travel

Acum doi ani începea aventura mea cu Work&Travel. Entuziasmată, dar ușor speriată, am aplicat pentru acest program în toamna anului 2021. Pe atunci nu știam că viitorul avea să-mi aducă experiențe unice, noi prieteni și amintiri pe care le voi prețui toată viața.

Vreau să vă împărtășesc experiența mea, peripețiile și ce înseamnă acest program pentru mine, dar pentru asta trebuie să ne întoarcem de unde a început totul.

Cum am aflat de programul Work&Travel?

 

Dintotdeauna am fost fascinată de Statele Unite. Încă de mică visam că într-o zi voi ajunge acolo și voi vizita toate locurile pe care le vedeam în filme. Acest vis m-a impulsionat să învăț limba engleză, pentru a putea conversa. În timpul liceului, în clasa a 11-a, urmărind canalul de Youtube al unei vloggerițe din orașul meu, am aflat că aceasta urma să petreacă o vară departe, în America, prin programul Work&Travel. Nu auzisem nimic despre acest program, nu știam care este procedura, cine poate aplica sau cum poți merge acolo. Așa că am început să mă documentez. Am căutat informații, m-am înscris pe câteva grupuri de Facebook și am căutat pe Youtube să văd dacă mai sunt și alți utilizatori ce își documentează experiența pe această platformă. La vremea aceea nu erau foarte mulți români, în schimb am găsit multe videoclipuri utile care m-au ajutat să-mi conturez o părere. După ce am aflat că este un program dedicat studenților, am hotărât că în timpul perioadei de studenție trebuie să fac acest pas. Zis și făcut. În anul doi de facultate m-am înscris în acest program alături de prietenul meu iar de atunci totul s-a schimbat.

 

Cum mi-am ales agenția și job-ul? Ce criterii am avut?

 

Unul dintre cele mai importante aspecte atunci când vă gândiți să aplicați pentru acest program este alegerea agenției, din punctul meu de vedere. Fiind înscrisă pe mai multe grupuri de Facebook, reprezentanții agențiilor au început să mă contacteze și unii din ei, să îmi trimită listele pentru ofertele de joburi. Nu am ales agenția foarte greu, chiar dacă, fiind două persoane, nevoile și cerințele fiecăruia contau, pentru că atât eu cât și prietenul meu am găsit în Student Travel tot ceea ce aveam nevoie: informații, suport moral, prietenie, înțelegere și o selecție foarte mare de joburi din care putem alege. Este extrem de important să aveți sprijin la fiecare pas din partea agenției, mai ales dacă plecați pentru prima dată. N-am să neg că am avut extrem de multe întrebări, gânduri, momente în care simțeam că nu știu la ce mă înham, pentru că era pentru prima dată când pășeam în afara zonei mele de confort. Oamenii din cadrul agenției sunt extrem de prietenoși și deschiși, iar acest lucru m-a ajutat mult. Crescând la mare, la Constanța, am vrut ca job-ul nostru să fie undeva aproape de ocean. Acesta a fost primul criteriu de selecție. Apoi, visând să ajungem să vedem New York-ul, ne-am decis să alegem un job pe coasta de est, pentru a putea fi aproape și a putea vizita în zilele libere. Așa am ajuns să muncim la Fantasy Island, un parc de distracții situat în New Jersey, pe insula Long Beach Island. O insulă micuță, dar care înseamnă extrem de mult pentru mine.

 

Cum m-am adaptat? Cât de greu a fost?

 

Înainte de plecarea în SUA nu mai locuisem niciodată singură. Fiind încă studentă, locuind cu părinții, nu știam exact la ce să mă aștept când vine vorba de întreținerea unei case. Aveam confortul de acasă, mâncare caldă în fiecare zi și haine curate. Primele zile, de adaptare, au fost puțin grele. Dar apoi totul a decurs extrem de firesc. Ajunsă acolo m-am „lovit” de responsabilități. Locuiam într-o casă cu alte 17 persoane, iar fiecare trebuia să mențină curățenia. Am învățat să gătesc, am învățat să fac „laundry”, să strâng mereu după mine și să nu las niciodată haos înainte să ies din casă, pentru că, nu locuiam singură, eram înconjurată de străini și nu voiam să le las o impresie proastă, atât despre mine cât și despre români. Acești străini au ajuns să fie cei mai buni prieteni. Trăind timp de trei luni de zile cu ei în casă, nu doar că ne-am apropiat, dar am devenit o familie și am împărțit tot.  Am creat legături strânse și prietenii ce sunt convinsă că se vor menține de-a lungul vieții. Nu am să uit niciodată serile de după muncă, când stăteam pe verandă și priveam stelele, având discuții interminabile. Nopțile nedormite, muncitul împreună, gătitul, râsetele, excursiile, toate aceste amintiri m-au făcut să realizez cât de recunoscătoare sunt că am ajuns atât de departe de casă și am descoperit  mulți oameni minunați dar și multe culturi. Practic, nu doar că am ieșit din zona mea de confort, dar am și depășit-o. Precizam anterior că am descoperit noi culturi, am intrat în contact cu albanezi, slovaci, ruși, spanioli, mexicani, polonezi, turci, ucraineni și columbieni și nu credeam vreodată că pot asimila cunoștințe despre atât de multe țări în aceiași perioadă de timp. Am învățat să vorbesc albaneză și rusă, am aflat obiceiuri și tradiții turcești dar și feluri de mâncare tipic spaniole. Să nu vă fie frică să aplicați pentru acest program pe cont propriu, credeți-mă, vă veți face o mulțime de prieteni în SUA. Nu doar că m-am responsabilizat, dar pe parcursul acestei experiențe m-am și maturizat. La întoarcerea acasă familia și prietenii apropiați mi-au spus că sunt schimbată în bine.

 

Work

 

Job-ul meu era de games attendent. Operam jocuri și înmânam premii. Pot spune că mi-a plăcut acest job extrem de mult. Nu este foarte solicitant și aveam șansa să fiu mereu în contact cu copii, care îmi plac tare mult. Am învățat să operez și ride-uri, dar menționez că aici nu mă simțeam în largul meu. Nu e atât de ușor. Trebuie să fii mereu atent și să nu pierzi ride-ul din ochi nici măcar o secundă. Chiar dacă nu a fost departamentul meu preferat, m-am bucurat să învăț și să încerc. Programul meu era unul destul de plin. Dimineața munceam la un magazin de haine și articole de plajă, aveam pauză jumătate de oră, timp în care veneam acasă, mâncam, iar apoi plecam la celălalt job, la parcul de distracții. Privind acum în urmă, nu știu când a trecut timpul. Chiar dacă pare că sunt multe ore de muncă, îmi plăceau ambele joburi. Personalul era foarte de treabă iar șefii înțelegători și prietenoși. Mergeam de drag la muncă.

 

Travel

 

Marele avantaj al acestui program este că aveți ocazia să călătoriți după încetarea contractului de muncă. Când partea de muncă se termină și începe aventura, veți realiza că toate orele și zilele lungi au meritat. Eu, personal, am profitat la maximum de perioada de călătorie. Chiar dacă în primul an nu m-am întors cu foarte mulți bani acasă, am vizitat foarte multe locuri pe care nu credeam că le voi vedea vreodată. Am fost în Philadelphia, Atlantic City, Tennessee, Arizona, Los Angeles, Las Vegas, New York și Washington și m-am bucurat enorm să vizitez și să mă bucur de fiecare stat . M-am întors acasă cu un bagaj de amintiri și bogată spiritual. În anul al doilea am adăugat pe listă Miami, unde am avut o vacanță excelentă. Am fost de asemenea în New York pentru câteva zile și am planificat un „girls trip” în Philadelphia pentru a ne deconecta. Recomand să “gustați” și din perioada de călătorie pentru că nu știți niciodată când vă veți mai întoarce în acele locuri.

 

  Al doilea an cu Work&Travel

 

Vara anului 2023 avea să fie a doua oară când plecam cu acest program. Știind deja procedura, am aplicat prin aceiași agenție ca în primul an, doar că pe varianta de Independent. Alegând același loc de muncă, procesul a fost extrem de rapid. Ajunși din nou pe insula noastră, știam deja la ce să ne așteptăm. Am intrat imediat în ritm, am găsit repede și un al doilea job și m-am bucurat extrem de tare să îmi revăd prietenii pe care îi întâlnisem cu un an în urmă. Am fost mult mai sigură pe mine anul acesta, nu am mai avut emoții, frici, m-am dus cu inima deschisă, pregătită de o nouă aventură și de provocări. Pentru că da, Work&Travel este și provocare, pe care o ai cu tine însuți. Chiar dacă uneori pare greu și solicitant, iar distanța de casă este una mare, în final, se merită totul. Nu aș da amintirile și prieteniile pe care le-am făcut acolo pentru nimic în lume.

 

Sfaturi și îndrumări

 

Sfatul meu pentru toți participanții noi este: să nu vă fie frică. Go for it! Luați tot ce este mai bun din această experiență. O să vă schimbe complet. O să vă găsiți talente pe care nu știați că le aveți. Hobby-uri de care nu știați că sunteți pasionați. Mergeți cu inima deschisă și îmbrățișați tot ce are America mai bun de oferit. Profitați de această perioadă, faceți ceva productiv pentru mintea și sufletul vostru în vacanța de vară. O să treceți prin provocări și experiențe care o să vă formeze. Niciodată nu o să știți cum e dacă nu încercați. Acum e timpul!

Andreea Bianca ASMAN, Beach Haven, NJ

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Te-ai convins să aplici la unul dintre programele noastre?​