America – New York – un vis devenit realitate (Oana Gîrjan)

ÎNAINTE DE AMERICA:
Încă de mică obișnuiam să am un To-Do-List al vieții mele. Aveam 3 lucruri scrise în el: să călătoresc cu avionul, să merg într-o croazieră cu vaporul și să vizitez New York-ul. Primele două nu păreau prea greu de făcut, însă al 3-lea era cel mai frumos, dar și cel mai greu de realizat. Credeam că o să îmi check-uiesc lista abia după 30-40 de ani, când o să am un loc de muncă, bani și experiență destulă să mă duc în “capătul celălalt al lumii”. Însă lucrurile nu au decurs exact cum mă așteptam.

6 (1)Totul a început într-o seară de toamnă a anului trecut. Colegele mele de cameră își făceau planuri despre cum o să fie vara lor în America. Și m-au întrebat și pe mine dacă vreau să merg cu ele, știau și ele că visul meu era să vad New York-ul și încercau să mă convingă cu asta, însă nu prea reușeau. Îmi era frică de necunoscut, nu m-am gandit că o să merg acolo așa repede, la doar 21 de ani. Am mers acasă în weekend-ul ce a urmat și i-am spus mamei de idea colegelor mele de cameră. Răspunsul ei a fost unul neașteptat, dar și cel ce m-a convins să plec în aventura vieții mele. Avea dreptate. Era timpul să renunț la a visa, la a-mi urmări visul doar pe internet, prin cărți și reviste. A venit timpul să îmi transform visul în realitate. Era șansa mea, poate una unică, o oportunitate ce nu se ivește în fiecare zi. Ar trebui să profit de ea.
Și uite așa peste câteva zile mergeam cu colegele mele prin oraș în căutare de o agenție la care să ne înscriem. Am mers la câteva, unele ni s-au părut mai serioase, altele mai puțin și ultima la care am fost era chiar Student Travel, unde am cunoscut-o pe Alexandra, o tânără cu o voce calmă, caldă și foarte, foarte prietenoasă, care ne-a oferit toate detaliile de care aveam nevoie pentru a ne convinge 100% că vrem să facem pasul ce va urma și la care ne-am și înscris.
A urmat o perioadă puțin stresantă cu examenele la facultate, găsirea job-ului, împrumutul bancar, însă eram motivată pentru că nu voiam ca nimic să stea în calea îndeplinirii visului meu. Și deși mi-am făcut griji, totul a fost simplu și nu am avut nicio problemă. Ultimul pas era interviul pentru viză, pe care l-am trecut mai ușor decât mă așteptam, deși m-am stresat mult și înaintea acestuia, însă după ce am luat viza știam că nu mai am nimic altceva de făcut decât bagajele, să iau avionul și să plec în cea mai lungă, diferită și frumoasă “excursie” de până acum.

14229_10152271125565686_5766014153701463738_n

Așa arată vara Oanei în formnat video

ÎN AMERICA:
După multe ore de mers cu trenul la București, stat în aeroport, călătorit cu avionul până la Lisabona, escală la Lisabona de câteva ore, iar călătorit cu avionul până în Newark și apoi încă două ore cu mașina, am ajuns și la destinația finală: Wildwood, New Jersey. Și deși au fost multe ore în care nu am mai stat într-un pat, drumul nu mi s-a părut lung pentru că eram prea entuziasmată și mă gândeam numai la cum va fi acolo.
Ce putea fi mai frumos: o vară petrecută într-o stațiune în America, cu plajă, ocean, aer de vacanță, parade, parcuri de distracții, baruri în aer liber, oameni fericiți și eliberați de griji.
Prima impresie a fost WOW. Am fost la o plimbare cu fetele pe faleză a doua seară după ce am ajuns acolo și tot ce spuneam la fiecare pas era wow, ce tare e, uite și aia, uite și aia, nu mai vreau să plec acasă, iubesc locul asta!
Și prima întâlnire cu oceanul a fost de neuitat. Din păcăte, era o zi cam mohorâtă, însă emoțiile erau acolo. Partea amuzantă era că am vazut delfini în ocean și credeam că sunt rechini ).
Și apoi am început lucrul. Am lucrat pe un post de food-prep assistant la un market. Aveam de facut sandwich-uri, mai trebuia să spal câte ceva pe acolo, să umplu caserole cu tot felul de salate cu maioneză și să le pun în frigider, lucruri de astea simple. Munca nu era deloc grea și oamenii de acolo erau foarte politicoși și prietenoși. Până și când am făcut ceva greșit, șefa mi-a spus-o zâmbind și mi-a explicat foarte frumos cum să fac să nu mai greșesc și data viitoare.
Mi-am facut și câțiva prieteni printre colegii de lucru, am fost la un party American, cu jocuri și tot felul de chestii tipic americane, mă simțeam ca în filme.
Eu iubesc s mă plimb cu bicicleta, însă în România evit să fac asta pentru că drumurile sunt proaste, nu prea există piste pentru biciclete și cam peste tot sunt câini care te atacă dacă treci cu bicicleta pe lângă ei. Acolo însă, am mers cu bicicleta în fiecare zi, la lucru, la magazin, la Wawa în fiecare dimineață să îmi beau cafeaua, la autogara de unde luam autocarul și mergeam în alte orașe să le vizităm, până și când ieșeam în oraș mergeam cu bicicleta. Și era atât de plăcut pentru că acolo drumurile sunt bune și nu sunt nici câini vagabonzi. Existau doar iepuri “vagabonzi”, lucru care mă făcea să mă întreb de multe ori dacă am ajuns în Rai. Era așa drăguț să merg cu bicicleta, iar lângă mine să alerge un iepuraș, parcă voia să mă întreacă.

DSC_0012
Mereu încerc să progresez, să fiu o versiune mai bună a mea cu fiecare zi ce trece și experiență de vara aceasta m-a ajutat foarte mult în acest sens. Mi-am învins temeri, am fost independenta 4 luni, m-am integrat într-un mediu total nou și foarte diferit de cel obișnuit și, foarte important, mi-am îndeplinit idealurile.
La începutul verii spuneam foarte convinsă că eu nu o să merg în parcurile de distracții pentru că mie îmi era frică de roller-coastere. Până într-o zi, pe la sfarșitul lui August, când am fost cu prietena mea în parcuri. Am acceptat să merg pentru că mi-a promis că o să încercăm doar ride-urile slow. Așa am început. Însă încetul cu încetul, am ajuns să mă dau în cel mai lung roller-coaster de acolo și chiar îmi plăcea. Am fost atât de încântată că vreo 3 zile numai despre asta am vorbit. Și abia așteptam urmatoarea zi liberă să merg iar acolo.
America pentru mine este locul în care m-am simțit cel mai în largul meu. Acolo oamenii sunt exact pe placul meu: orice problemă ai avea, toți vor să te ajute, sunt foarte politicoși și cu bun simț și zâmbesc mereu (și toți americanii ce i-am cunoscut aveau un zâmbet perfect)!
Partea cea mai frumoasă și interesantă pentru mine a fost când am călătorit. Atlantic City, Washington, Baltimore, Niagara Falls, Cape May, Philadelphia, New York, Boston, Cambridge, Newport, New Haven sunt locurile cele mai importante pe care le-am vizitat.
Unele locuri le-am vizitat în zilele libere de la lucru, altele în Octombrie după ce am terminat de lucrat și am plecat definitiv din Wildwood.
Voi scrie și o scurtă descriere a fiecărui oraș și ce am văzut pe acolo.

IMG_3933

Atlantic City
Orașul, care a servit ca model de inspirație pentru varianta americană a jocului Monopoly. Este ca un mic Las Vegas, cu o mulțime de cazinouri și un Taj Mahal.

Washington
Capitala națională a Statelor Unite ale Americii, este un oraș istoric, cu multe muzee și monumente: Smithsonian’s National Museum of the American Indian., National Air and Space Museum, Smithsonian Institution, Smithsonian American Art Museum and the Renwick Gallery., Smithsonian’s National Museum of Natural History, Washington Monument National Monument., Lincoln Memorial. Washington Mall, The White House. Acestea sunt doar muzeele și monumentele pe care le-am vizitat eu. Sunt mai multe de văzut.

DSC_1580

Baltimore
Am fost doar în trecere, în drum spre Washington. Ce mi-a placut cel mai mult aici a fost Baltimore World Trade Center, de unde am avut o minunată priveliște a orașului, de la etajul 27.

Niagara Falls
Unul din locurile mele preferate.  Deși cascada nu este foarte mare, este foarte largă. O adevarată minune a lumii, ce merită văzută! Și poate fi văzută chiar de foarte aproape pentru că se organizează excursii cu barca ce te duc până în „inima” cascadei.

Cape May
Un orășel micuț, foarte aproape de Wildwood. Ce mi-a plăcut foarte mult aici au fost casele în stil american, orașul părea mai mult ca un sat american cu căsuțe foarte draguțe.

Philadelphia
Philadelphia este unul dintre cele mai vechi și mai importante orașe istorice din Statele Unite. Philadelphia este orașul din SUA unde a fost înființată prima bancă, primul spital, prima facultate de medicină, prima grădină zoologică. Vă recomand să mergeți într-un city tour, un tur al orașului făcut cu un autobuz cu un etaj fără acoperiș și cu ghid ce vă va spune niște lucuri foarte interesante despre oraș. Și cel mai mult mi-a placut aici The Franklin Institute Science Museum, o să aflați multe lucruri noi și interesante aici.

DSC_1401

New York
Ce pot să zic, cu siguranță este orașul viselor mele! Este superb! Eram în autobuz spre New York și când am văzut Empire State Building-ul, pur și simplu mi s-a pus un nod în gât și îmi venea să plâng de fericire. În Times Square, fața mea exprima uimire, în Empire State Building, pentru cateva minute am rămas blocată privind împrejurimile. Voiam să analizez fiecare detaliu, în realitate! Nici nu pot descrie în cuvinte ce simțeam. Am stat 6 zile în oraș și nu au fost de ajuns. Plimbările prin Manhattan, Brooklyn, Central Park, Upper East Side, Metropolitan Museum Of Art, American Museum of Natural History, Madame Tussauds, Empire State Building, Top of the Rock, World Trade Center, Statue of Liberty, Museum of the City sunt doar câteva dintre lucrurile ce am apucat să le vâd în 6 zile. Cred că nu mi-ar ajunge nici o lună să mă plimb și să văd tot ce e de văzut în orașul acela. Și vă recomand de asemenea să faceți un city tour și aici ca și în Philadelphia. Iar dacă vreți să vizitați toate aceste muzee și multe altele, să vă cumparați un city pass, este o soluție mult mai avantajoasă care include și prețul pentru city tour.

Boston
Aici am văzut univestitățile Harvard și MIT. Nu am prea avut timp să mă plimb prin oraș, dar din ce am văzut din autocar, este un oraș frumos.

New Port
Singurul lucru ce l-am văzut aici și m-a fascinat este The Breakers, conacul familiei Vanderbilt. O vilă luxoasă, elegantă, cu vedere la ocean. Istoria familiei mi-a plăcut de asemenea, istorie pe care am aflat-o în timpul turului conacului.

New Haven
Nu am petrecut prea mult timp aici, singurul loc vizitat fiind universitatea Yale.

DSC_0727

DUPĂ AMERICA:
Despărțirea de America a fost una grea, înlacrimată și cu un gol imens în suflet. Mi-a fost greu să mă despart de prietenii pe care mi i-am facut acolo, de locurile superbe, de ocean, plajă, faleză, de motelul în care am locuit, parcul de distracții și nu în ultimul rând, de New York – orașul meu de suflet.
După experiența asta, mă simt o persoană mai puternică, încrezătoare și simt că nimic nu mai este imposibil de realizat. Doar când îmi amintesc cum eu și prietena mea, două fete de 21 de ani, care au plecat prima dată de acasă, s-au descurcat de minune singure într-un oraș imens precum New York. Și da, ne-am luat bagajele și am luat autocarul către New York, nu am avut ghid sau pe cineva care să cunoască orașul, doar noi două într-o lume nouă. Ne-am cazat “în gazdă” la o fată suuper de treabă, care ne-a făcut și o hartă cu ce era în împrejurimi, ne-a arătat de unde să luăm metroul, ce metrou să luăm până în Manhattan, cum să ajungem într-un parc din Brooklyn de unde puteam vedea o priveliște minunată cu Manhattanul, unde găsim o spălătorie și un market ca să ne luăm mâncare. Ne-a fost frică, însă ne-am luat inima în piept și am făcut-o. Ne-am descurcat pe cont propriu. Lucru ce m-a facut să fiu cu adevărat mândră de mine.
Pot spune cu siguranță că a fost o vară diferită de cele de până acum. A fost o experiență incredibilă, de neuitat, pe care abia aștept să o repet.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Te-ai convins să aplici la unul dintre programele noastre?​