Valentine’s Day! Un concept binecunoscut și foarte apreciat, atât în USA cât și în România.
Ziua de 14 Februarie, un festival al iubirii în care oamenii îndrăgostiți oferă felicitări, flori, cadouri și scrisori de dragoste celor iubiți și partenerilor de viață. Unii aranjează cine romantice, alții se răsfață la hoteluri sau poate o zi la Spa… cadourile ce se pot face în această zi sunt nenumărate!
Dar hai să vedem de ce toate acestea se fac în numele Sfântului Valentin?
Știm cu toții că Februarie a fost demult sărbătorită ca Luna Romantismului, iar ziua Sfântului Valentin în special îți are originile începând cu vechile tradiții Romane și Creștine.
Dar cine este acest sfânt misterios și cum s-a asociat el cu toate aceste tradiții?
Legenda Sfântului Valentin
Biserica Catolică recunoaște cel puțin 3 sfinți diferiți cu numele de Valentin, din care toți au fost martirizați. Una dintre legende spune că Valentin a fost un preot care a trăit în secolul al treilea în Roma. Când împăratul Claudiu al doilea a decis că bărbații singuri fără familie și copii sunt mai potriviți ca soldați, a interzis căsătoriile! Preotul Valentin, nefiind de acord cu această nedreptate, a decis să oficializeze căsătorii în secret pentru tinerii îndrăgostiți. Când a fost descoperit, împăratul Claudiu l-a condamnat la moarte.
O altă poveste spune că același Valentin a fost ucid pentru că ajuta creștinii să scape din vitregele închisori romane, unde erau torturați. Într-o altă legendă ni se povestește tot despre preotul Valentin, acum prizonier în această închisoare, ca fiind cel care a trimis prima „urare” (the first „valentine” greeting) după ce s-a îndrăgostit de o tânără fată, chiar fiica temnicerului său, care venise să-l viziteze în timpul prizonieratului. Înainte de condamnarea la moarte, se spune că a scris o ultima scrisoare destinată fetei și semnată „De la Valentinul tău” (From your Valentine). Această faimoară expresie este folosită și azi! 🙂
Deși legenda din spatele lui Valentin a rămas de nepătruns – nu vom ști niciodată care este cea adevărată, nu-i așa? – poveștile despre acest personaj îl prezintă ca un om empatic, bun, eroic și romantic. Datorită acestei reputații, Valentin a devenit unul dintre cei mai populari și iubiți sfinți.
În zilele noastre, aproximativ 150 de milioane de felicitări se fabrică anual, făcând Valentine’s Day a doua cea mai populară sărbătoare, după Crăciun.
Urări tipice de Valentines Day
Pe lângă Statele Unite ale Americii, Valentin’s Day mai este sărbătorită în Canada, Mexic, Marea Britanie, Franța, Australia și…România :). În Marea Britanie, această sărbătoare a devenit faimoasă în jurul secolului 17. Era un obicei comun ca îndrăgostiții sau prietenii din orice clasă socială să facă schimb de mici obiecte și bilețele scrise de mână, prin care își manifestau afecțiunea. Bilețelele au fost înlocuite mai apoi de felicitări printate, datorită evoluției în tehnologie.
Americanii au început schimbul felicitărilor la începutul anilor 1700. Iar în 1800, Esther Howland a fost prima femeie care a început producția în masă a felicitărilor romantice. Cunoscută și ca „Mama Valentinilor” (Mother of the Valentine), ea crea cele mai elaborate felicitări, prinse cu panglici de dantelă și poze colorate cunoscute ca și resturi sau colaje (scrap).
În această notă romantică, care este legenda ta preferată a Sfântului Valentin și care este cel mai original cadou făcut cu ocazia acestei zile?
Noi, echipa Student Travel, am fi încântați să aflăm și să ne bucurăm împreună de această zi adorabil de romantică şi nu uita să profiţi de promoţia noastră specială pentru îndrăgostiţi.
Happy Valentine’s Day!