Experiența americană este din punctul meu de vedere una ce nu ar trebui să-i lipsească nici unui student. Pentru mine experiența a început cu un pariu pe care l-am pus cu vărul meu care nu credea că voi reuși să depășesc maldărul birocratic necesar pentru a pleca în State și mai mult decât atât în Big Apple, așa cum este supranumit New York-ul. Ei bine, m-am înarmat cu răbdare pentru că într-adevăr sunt destul de multe hârtii pe care trebuie să le prezinți, un dosar stufos și o lungă perioadă de așteptare până la primirea răspunsului. Dar satisfacția este pe măsură atunci când afli că în sfarșit ai viză și documentele în mână și că poți să trăiești pentru câteva luni mediatizatul “vis american”.
Apoi maldăre de bagaje, ce să iei, ce să nu iei? Banii, actele, aparatul foto, laptopul și telefonul. Restul le găsești cu ușurința acolo și nu mai cari de zor de ele prin aeroporturi, gări și stații de metrou.
Despre NYC pot să vă spun că pur și simplu trebuie trăit, e foarte greu să pui în cuvinte acea zarvă continuă, acel furnicar plin de viață, plin de teatru, plin de tot ceea ce până atunci văzusem doar în filme.
Momentul în care am aterizat pe aeroportul din NYC am avut pur și simplu senzația că mă aflu pe platourile de filmare de la “Sex and the city” și mă așteptam să le văd pe fetele ale căror aventuri le-am urmărit seară de seară în anii de liceu, apărând de undeva din spatele personalului din aeroport. E greu să realizezi că totul e real și că tu te afli pe “Tărâmul făgăduințtei”.
Cazarea ar fi trebuit să fie la un mic hotel unde se caza majoritatea studenților veniți acolo la lucru pe perioada verii, dar dat fiind că aveam prieteni cazați în campusul universitar, fiind la studii in superbul oraș american, am profitat pentru a simți și cum e viața din căminele americane care sunt total diferite de tot ceea ce vedem la noi. În primul rând căminele sunt unisex. Adică la același etaj am văzut și camere cu baieți și camere cu fete fără a fi nicio problemă. Pe fiecare etaj sunt câte patru persoane desemnate responsabile pentru zi și pentru noapte, ei având grijă să nu se iște scandaluri sau alte genuri de probleme. Tot ei trebuie să se asigure că în perimetrul desemnat lor nu se consumă droguri. Camerele erau spațioase, cu mobilier nou și foarte bine îngrijite. Puteau fi împărțite de două sau trei persoane, în funcție de capacitatea ei. Aveau băi cu dușuri anexate la fiecare cameră. În centrul campusului se află și cantina unde toți cei care învață acolo, pot beneficia de mese la prețuri foarte bune. Mâncarea foarte bună și diversificată, paradisul celor care iubesc hamburgerii, pizza și cartofii prăjiți și mai ales Coca-Cola din belșug.
Oarecum am alternat între hotel și campus, pentru a fi și cu ceilalți studenți și pentru a putea socializa cu ei, dar și cu prietenii mei și pentru a simți viața de student american.
De lucrat, am lucrat la un Burger King, vestitul fast-food american unde munca a fost muncă, dar și distracția pe masură. Am lucrat acolo cu oameni veniți din toate colțurile lumii. De la americani, la ruși, francezi și până la turci. Oameni cu mentalități diferite, oameni cu culturi diferite, dar alături de care am creat amintiri deosebite, pe care și astăzi le simt aproape. Oameni alături de care am legat prietenii frumoase și durabile și de la care am învățat ce înseamnă să fii open-minded.
Banii, 8$/ora și mâncarea din partea casei (am testat toate specialitățile din meniu și nu mi-a părut rău, deși dacă mai stăteam mult, luam serios în greutate). În plus mai prindeam diverse dineuri în weekend-uri, la care serveam ca ospătăriță și la care îmi ieșea cam 200$ în 3 ore.
Financiar a fost bine, mi-am achitat cheltuielile efectuate pentru plecare, mi-am făcut mofturile “americane”, m-am plimbat, m-am distrat și m-am întors și cu o sumă potrivită acasă.
Deși mulți se duc acolo mai mult pentru banii pe care îi pot caștiga, eu vă spun să nu ratați nicio ocazie ce vi se oferă pentru a vizita tot ce se poate în America. Pentru că merită din plin.
Am avut ocazia de a ajunge și puțin prin Washington, am ajuns și la universitatea din South Carolina, chiar și prin Michigan dar sufletul meu va ramâne definitiv In NYC. Să te plimbi sub cerul înstelat prin Times Square, să dai mâna cu vedetele pe Broadway, să respiri forfota de pe The 5’th Avenue, să faci shopping la Bllomingdale’s sau să iei “micul dejun la Tiffany’s” este ca în reclamă, “priceless”.