Stavila Nicoleta- Să ajung în State nu a fost neapărat un vis pe care l-am avut dintotdeauna

„Cât de repede trec anii” – cred că ați auzit și voi fraza aceasta, și nu doar o singură data!

Timpul zboară, nu-l putem opri sau întoarce, dar putem în schimb să-l trăim frumos si să-l exploatăm la maxim. Probabil o parte dintre voi a trăit măcar o dată în viață acel sentiment de profundă mândrie și admirație pentru ceea ce a reușit să obțină, pentru ceea ce a reușit să devină. Ei bine, eu am simțit acea energie a Universului în vara anului 2016.

Să ajung în State nu a fost neapărat un vis pe care l-am avut dintotdeauna, ci mai degrabă a fost o provocare, care mi-a confirmat faptul că sunt o persoană puternică și că nimic nu poate fi intangibil. Totul e posibil atâta timp cât crezi în propriile forte, așadar, deviza și totodată sfatul meu este “If you want something, JUST DO IT!

Sigur, de cele mai multe ori, pentru a realiza ceva ai nevoie de investiții în anumite resurse, fie că este vorba de bani, energie sau timp. Pot afirma cu tărie că experiența pe care am câștigat-o  a fost mult mai valoroasă decât resursele pe care le-am investit. De multe ori însă, nu poți știi dacă efortul depus a fost sau nu în van, dar experiența în sine poate aduce lămuriri, iar în cazul meu, acele luni petrecute în State mi-au adus convingerea că totul s-a meritat pe deplin. Sigur, depinde de fiecare în parte dar în general, o experiență plăcută începe încă de la primul contact cu orice entitate implicată, așadar, fără îndoială echipa STUDENT TRAVEL  a fost alegerea cea mai bună. Datorită lor, am avut parte de o vară de senzație.

stavila-nicoleta-profil-brooklyn-bridge

Zona pe care am ales-o ca destinație a fost Nord Estul Americii, Massachusetts, mai exact orașul Dennis. Am ținut neapărat să fie pe malul oceanului ca să pot merge la plajă cât mai des cu putință. Fiind fermecată de apusurile de soare, serile de vară petrecute pe nisipul încă fierbinte s-au tipărit adânc în mintea și în inima mea .

Nu ar fi corect să descriu totul în roz, pentru că recunosc, au fost și situații tensionante sau zile în care dorul de familie, de casă părea insuportabil. Stilul alimentar, engleza vorbită la fiecare colț de stradă, străinii cu care interacționam zilnic, toate acestea m-au dus într-o stare de anxietate, lucru care din punctul meu de vedere este cât se poate de firesc. Nu este ușor să ieși din zona de confort dar sentimentul și adrenalina provocată de noile experiențele sunt incredibil de satifăcătoare. Acum, când sunt din nou acasă, mulți prieteni îmi spun “Nico, te-ai schimbat! Pari mai responsabilă, mai independentă, mai matură.“ E plăcut când ceilalți observă schimbările, dar cel mai important este până la urmă felul în care ajungi să te descoperi pe tine însuți, atunci cand ești pus în situații limită, când ești pus sub presiune, înconjurat de agitație continuă, confuzie și stres.

Vă voi spune în cateva rânduri firul roșu al aventurii mele. Mi-a plăcut enorm orașul Boston. E unul dintre cele mai curate orașe pe care le-am vizitat, iar dacă ar fi să locuiesc în SUA, acesta ar fi locul ideal. Chicago a devenit, însă, locul acela atât de familiar. Am petrecut acolo două săptămâni, am colindat străzile în lung și-n lat, iar dacă mai stăteam o vreme cu siguranță învățam și numele tuturor străzilor. New York-ul mi-a confirmat teoria auzită de atâtea ori și mi-a demonstrat că este cu adevărat „Orașul care nu doarme niciodată”. Aș avea atâtea de spus, însă în zadar vă povestesc fabuloasa mea experiență, că am vizitat orașe pur și simplu uimitoare, că am văzut locuri la care alții doar visează, cu clădiri infinit de înalte, parcuri de distracții care îți opresc respirația și multe alte minunății americane. Nimic nu se compară cu amintirile personale iar de retrăit, poți retrăi doar experiențele tale, nu și pe ale altcuiva, de aceea o oportunitate ca aceasta nu trebuie ratată sub nicio formă.

stavila-nicoleta-poza-2

Pentru cei care vor merge pentru prima dată în State, aș veni cu cateva sfaturi de care eu nu am ținut neaparat cont, dar care au un rol important atunci cand îți alegi destinația.

  1. Găsește cea mai bună chirie și fii atent la detalii!

Există transport public acolo unde mergi? Cât de departe e job-ul față de casa unde vei sta?

Mulți student, fiind super entuziasmați fie de faptul că și-au găsit un  job bun, fie că pleacă cu un grup de prieteni, scapă din vedere aceste detalii. Da, e vară, însă ploile pot apărea oricând și chiar dacă nu există surprize date de condițiile meteo tot va apărea ceva care să te facă să regreți că nu ai luat toate măsurile necesare pentru a avea o experiență cât mai plăcută. Imaginează-ți: afară plouă, ai de mers pe jos o oră, ai ieșit târziu de la lucru, căci colegul tău a fost bolnav si managerul te-a rugat să-l înlocuiești, pe lângă asta mai ești și obosit pentru că ai ținut neapărat să mergi la petrecerea de seara trecută, iar mâine ești în program de dimineață. Credeți-mă, nu vă doriți așa nopți!

  1. Mergi pe cont propriu! Sau cel puțin încearcă să faci lucruri și singur.

Da, e minunat când mergi cu un grup de prieteni. Te simți în siguranță, mai confortabil, sunt de-acord. Dar scopul experienței este până la urmă acela de a te împrieteni cu oameni noi, de a cunoaște viața și cultura lor. Degeaba ajungi acolo, dacă nu te „dezlipești” de grupul tău. Organizați petreceri împreună! Există grupuri de Facebook pe care poți găsi persoane care organizează petreceri pentru studenții J-1. Dă un search și nu ezita să fii la curent cu tot ce se întamplă acolo.

  1. Vezi care sunt șansele de Second Job, pentru a fi sigur că vei avea suficiente ore pe săptămână!

Deoarece ajung un pic mai tarziu decat ceilalți, românii se ciocnesc de această mică problemă a orelor de muncă. Dar dacă ești deschis oportunităților și reușești să-i  demonstrezi angajatorului acest lucru, vei găsi cu ușurință  și alte job-uri.

Fiecare zi vine cu o noi provocări. Fii gata să le accepți! Dă culoare anilor de studenție! STUDENT TRAVEL te așteaptă!!!             Stavila Nicoleta,19 ani.