Ready, set, go! Ce trebuie sa stii inainte de decolare

Mai sunt doar câteva zile și oficial începe vara voastră americană. Deși sunteți mulți care sunteți la a doua sau chiar a treia asemenea experiență, majoritatea mergeți pentru prima oară în aventura vieții voastre, ceea ce cu siguranță vă umple de emoții și nerăbdare în același timp.

avion

Înainte de a decola însă, vă prezentăm un check list pe care vă invităm să-l studiați cu atenție și să-l îndepliniți pas cu pas, pentru a nu întâmpina probleme în drumul vostru spre tărâmul visurilor.

Actele necesare pe care le iei cu tine din România

  • Pașaport
  • Permisul de munca (DS-2019)
  • Job offer (contractul de muncă)
  • Chitanța Sevis
  • Asigurarea medicală (unii dintre voi nu au o asigurare print, doar online)

Sfat practic: păstrează o copie de pe acte la o persoana de încredere din România, iar o altă copie să iei cu tine în State.

Bani de buzunar: Recomandabil este să ai la tine cel puțin 600-800$, iar daca călătorești pe coasta de Vest, noi recomandăm 800$ cel puțin să ai la tine.

Bagajele de cală și de mână

Când pleci într-o vacanță ai nevoie de foarte multe lucruri, iar atunci când pleci pe-o vară-ntreagă, e greu și de-nchipuit cum îți împachetezi viața într-o singură valiză.

Așa cum bine știi ai voie să iei cu tine un bagaj de cală, greutatea căruia variază între 20 și 25 de kg (standardul fiind de obicei 23 kg) – în funcție de compania aeriana cu care pleci.

Fiecare companie are o pagină web foarte profesionistă, unde trebuie să existe diverse informații pentru pasageri, printre care și politica de bagaje. Trebuie să cauți și să te informezi despre limitele de dimensiuni și kilogram ce le poți lua cu tine.

De obicei bagajul de cală nu este restricționat în privința dimensiunilor, însă este o limită la kilograme. La bagajul de mână ai în schimb dimensiuni prestabilite și poți lua cu până la 8-10 kg. Deși unele companii ”permit” și 12 kg, în aeroport la predarea bagajelor dacă ți-l cântărește și depășește 10 kg, te obligă să-ți ușurezi bagajul sau te suprataxează. Penalizările variază în funcție de compania aeriană.

travel usa

Cum probabil știi, la bagajul de cală poți lua practic orice, desigur nu arme, droguri sau alte substanțe/obiecte ce în sinea lor interzise de lege. În bagajul de mână NU poți lua lichide de dimensiuni mai mari de 100 ml (un parfum, acetonă, deodorant, aftershave-uri etc). Nu poți lua inclusiv deodorante tip spray care depășesc 100 ml, pentru că ți le aruncă.

Fetelor, atenție la unghiere, pile de unghii, băieți la briceaguri, lame de ras și orice alte obiecte ascuțite, ce pot fi considerate ”periculoase”. Dacă ai lichide până în 100 ml scoate-le din bagajul de mână, ca cei de la security să ți le înfolieze și le poți lua cu tine, dacă nu le declari și ți le depistează ți le aruncă. Înfolierea produselor cosmetice lichide nu este taxabilă.

Dacă în bagajul de mână vei lua laptop, tableta, aparat de fotografiat mare sau alte electronice/electrocasnice, ele trebuie scoase din valiză sau geanta de laptop și plasate într-o cutie, separat pe banda de verificare a bagajelor.

Sfat practic: Dacă nu ai cântar de bagaje, folosește un cântar de baie. Îți cântărești greutatea, apoi te cântărești cu bagajul în mână. Faci diferența dintre cele doua greutăți și o să afli greutatea bagajului tău. Să-ți iei o marjă de eroare de cca. 1 kg.

Ai grijă, ca valizele să fie rezistente, din material bun, cusute bine, cu mâner tare – asta ca să nu ai surprize la aterizare.

Deseori se întâmplă să ai valiză asemănătoare sau chiar identică cu alte valize care ies din avion pe banda de bagaje.

Sfat practic: leagă o panglică, o eșarfă mică, o bandă colorată pe mâner și-ți vei recunoaște valiza de la depărtare 🙂

Ce haine și obiecte să luăm cu noi?

Rămâne la latitudinea voastră câte vreţi să vă luaţi cu voi. Dar trebuie să luaţi în calcul posibilitatea că vă veţi întoarce cu un bagaj (mult) mai mare decât cel cu care aţi plecat.

Sfat practic: să iei cu tine haine și încălțăminte comode, de sezon și la care să nu-ți fie greu să renunți și să le ”înlocuiești” cu noile achiziții.

Cosmetice foarte multe nu are rost să-ți iei de-acasă, pentru că și acolo le poți cumpăra chiar foarte ieftin și de bună calitate de la orice farmacie, supermarket etc.

Ce e bine să ai la tine oriunde și oricând pleci în străinătate este mini-farmacia: medicamente pe care le iei în mod obișnuit pentru diverse probleme: dureri de cap, de burtă, constipație, alergii, simptome ale răcelii, vitaminizare etc. De obicei corpul nostru e obișnuit cu niște produse, iar supunerea organismului la un schimb de mediu, climă, alimentație e în sine destul de mult, așa că încearcă cel puțin în materie de medicamentație să fii fidel/ă produselor cu care te-ai obișnuit. Tot ce se poate evita, evită. Aceste medicamente trebuie puse într-o cutie, borsetă sau pungă, în bagajul de cală, iar asta ca să nu fii nevoit/ă să dai varii explicații la controlul bagajelor de mână.

În bagajul de cală NU lăsa obiecte foarte fragile sau lichide care se pot desface ușor, respectiv orice poate fi ”pericol” de așa ceva, să împachetezi bine (cănile în tricou, parfumurile în pungi să nu îți curgă pe haine).

Poți lăsa în bagajul de cală uscătorul de păr, placa de întins părul, aparatul de ras etc, împachetate într-un tricou sau ceva mai moale ca să fii sigur/ă că nu se deteriorează.

Foarte important: să-ți cumper 1-2 adaptoare de priză pentru ca orice aparatură să poată funcționa în State. Când cumperi să specifici că ai nevoie de adaptor pentru electronicele din România ce vrei să le folosești în SUA, pentru că există și adaptoare care funcționmează invers.

La final, ultimul sfat practic este să iei la tine un carnețel/caiet/agendă în care să-ți ții evidența orelor lucrate/săptămâni, banilor cheltuiți/încasați, ale diverselor adrese și numere de telefon utile din SUA (de la angajator, sponsor etc) și orice alte date relevante pe parcursul verii, precum și un plic de plastic în care să-ți ții toate documentele importante atât în geanta de mână pe avion, cât și acolo unde vei locui, pentru a le proteja.

# Toate drepturile rezervate Student Travel. Copierea sau reproducerea parțială sau integrală a acestui text fără acordul autorului este interzisă.
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Te-ai convins să aplici la unul dintre programele noastre?​