Joburi în SUA

Un pas important în programul Work and Travel USA este găsirea unui loc de muncă. Este esenţial să-ţi alegi un job, care să-ţi placă. Angajatorii caută studenţi entuziasmaţi, dornici să cunoască cultura americană şi pregătiţi pentru cerinţele programului.

Prin intermediul prietenei noastre, Alina Ghenciu vă vom prezenta câteva tipuri de joburi, ca să vă faceţi o imagine!

De-a lungul celor 3 veri petrecute în Statele Unite am avut următoarele joburi:

·         Cook assistant – adică ajutor de bucătar pe românește. Printre responsabilitățile noastre se numărau: tăierea legumelor și ajutatul la gătirea preparatelor care nu necesitau foarte multă atenție ca de exemplu: salate, pizza și aperitive. Practic îi ajutam pe bucătari cu tot ce aveau nevoie. Nu este o muncă grea, însă nici foarte lejeră. Stai în picioare mai tot timpul, iar atunci când restaurantul era plin, viteza de lucru trebuia să fie cât mai mare.

Plata pe oră: 7,50 $ fără ciubuc (la unele restaurante chelnerii împart ciubucul și cu bucătăria, nu și la noi însă).

·         Dishwasher – sau spălător de vase. Destul de evident care era sarcina pe acest post, probabil cel mai neplăcut job din câte am avut. Stai ore întregi în picioare cu mâinile în apa plină de cu de toate spălând vase murdare. Cu siguranță nu e un job ușor și cu atât mai puțin plăcut.

Plata pe oră: 7,50 $ fără ciubuc.

·         Busser – adică debarasam mesele pentru chelneri și le reașezam ca să arate perfect pentru clienții care urmau să vină. Nu este o muncă foarte obositoare, însă ești mereu în picioare și trebuie să cari tăvi pline cu vase.

Plata pe oră: 4 $ plus 10% din ciubucul fiecărui chelener (procentul sau plata poate varia în funcție de restaurant și de politica lor internă).

Parcă nu e așa rău să strângi mese cu așa o priveliște

·         Housekeeper – sau mai pe românește și mai puțin fancy, femeie de servici. Asta înseamnă că am făcut curat în două restaurante și la un hotel. Implică muncă fizică multă și este destul de greu. Stai în mod constant aplecat, să speli, să ștergi, să aspiri etc. Nu vreau să intru în detalii pentru că fiecare știe ce implică munca de curățenie. De reținut însă că treabă ușoară nu-i.

Plata pe oră: 7,50 $ plus ciubuc, în cazul în care lăsau clienții hotelului în camere.

·         Spălător de barcă – am făcut-o și pe asta. Fiind pe o insulă în mijlocul lacului Michigan, sunt mulți oameni care dețin bărci, bărci care trebuiesc spălate din când în când. A fost destul de complicat pentru că e un efort fizic considerabil, însă a fost și destul de distractiv în același timp. Ne-a luat aproximativ 4 ore pentru un mini yaht pe care îl puteți vedea în pozele de mai jos.

Plata pe oră: 15 $ fără ciubuc.

Asta e “bărcuța” pe care a trebuit să o spălăm.

·         Front desk – hotel – adică recepționeră. Printre responsabilitățile mele se numărau:cazarea oamenilor, rezervări telefonice și răspunsul la telefon pentru oferirea de informații cu privire la facilitățile pe care hotelul le are. Practic eram acolo în cazul în care cei cazați acolo aveau nevoie de ceva și pentru a răspunde la telefon. A fost un job destul de ușor și mi-a plăcut că am avut ocazia să cunosc și să interacționez cu multă lume.

Plata pe oră: 10 $ fără ciubuc.

·         Server – probabil jobul meu preferat din toate punctele de vedere. Nu a fost un job ușor, însă a meritat efortul. Aveam și ture de 11 ore în care stăteam numai în picioare și mergeam foarte mult. La asta se adugă tăvile foarte mari și foarte grele pe care le aveai de adus din bucătărie și până la masă. Cu toate acestea, ca server am avut ocazia de a interacționa cu mii de oameni de-a lungul verilor, oameni de la care am învățat multe lucruri și cărora le-am povestit multe despre România. La toate astea se aduagă și faptul că este un job foarte profitabil deoarece americanii lasa, în 80 % din cazuri, un ciubuc de minim 15 % din consumație. De cele mai multe ori ciubucul este de 20 %.

Plata pe oră: 2,75 $ plus ciubuc.

Majoritatea joburilor nu sunt ușoare și implică multă, foarte multă muncă fizică. Eu am lucrat 6 zile pe săptămână,  între 8 și 14 ore pe zi și ușor nu a fost, dar a meritat. Merită pentru experiența de a întâlni oameni diferiți, de a experimenta și interacționa cu oameni dintr-o cultură diferită și de a învăța lucruri noi. Nu în ultimul rând merită pentru partea financiară. Recomand să optați pentru un job care implică șipentru că în America oamenii lasă bacșișuri substanțiale dacă serviciile sunt pe măsură.

Sunt convinsă că nu o să vă placă majoritatea joburilor pe care o să le aveți, o să fie momente în care o să regretați că ați ales să veniți în America doar ca să spălați vase, însă la sfârșitul verii, atunci când o să călătoriți și o să vedeți locurile la care ați visat, totul va căpăta sens.

Important e să nu plecați în State cu ideea că o să faceți avere. Munciți și câștigați îndeajuns încât să călătoriți și să vedeți cât mai multe locuri. Sau măcar cât să recuperați investiția făcută. Pentru că până la urmă e o investiție în voi, să vă deschideți mintea, să deveniți independenți, să vă faceți prieteni și să vedeți lumea. Și nu uitați că atunci când sunteți plecați, sunteți cei mai importanți ambasadori ai țării voastre. Povestiți-le oamenilor despre România!

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Te-ai convins să aplici la unul dintre programele noastre?​