Întrebări frecvente
Găsește aici răspunsuri la unele dintre cele mai frecvente întrebări despre programul Summer Work and Travel.
General
Programul „Summer Work and Travel” oferă studenților străini din învățământul superior posibilitatea de a lucra și călători în Statele Unite în timpul vacanței de vară.
Un sponsor american J1 este numit de către Biroul pentru Afaceri Educaționale și Culturale al Departamentului de Stat al SUA. Sponsorul american emite toate Documentele de Autorizare d Muncii DS-2019 pentru participanții J-1 de la Student Travel. Sponsorii americani sunt bine plasați pentru a oferi cel mai înalt nivel de servicii de sprijin pentru toți participanții la Student Travel după sosirea lor în SUA.
SEVIS este un sistem computerizat utilizat de Departamentul de Securitate Internă al SUA pentru a colecta, menține și gestiona informații despre studenții străini și vizitatorii schimbului pe durata șederii lor în SUA. Toți participanții J-1 trebuie să se înregistreze în SEVIS în primele 10 zile de la începerea programului lor (data de începere a programului va fi menționată pe formularul DS-2019, la rubrica 3). Neînregistrarea în acest interval de timp poate avea consecințe grave pentru persoana în cauză. Vă rugăm să consultați documentul Orientare (Orientation) pentru informații mai detaliate despre înregistrarea în SEVIS.
DS-2019 este documentul oficial care le permite participanților să lucreze în mod legal în timpul programului J-1 Summer Work and Travel și este emis de către sponsorul american în numele guvernului SUA. Acesta este valabil pentru muncă doar dacă este însoțit de viza J-1, care este ștampilată în pașaportul dumneavoastră de către Ambasada SUA din România.
În DS-2019 se va menționa perioada exactă în care fiecare participant J-1 poate lucra în SUA (de exemplu, de la 15 iunie până la 30 septembrie). Ultima dată la care participanții pot lucra în SUA este 30 septembrie. Participanții nu pot lucra după data de încheiere a perioadei de ședere indicată pe DS-2019 (30 septembrie), dar pot rămâne în SUA pentru încă 30 de zile în calitate de turiști. Aceste 30 de zile suplimentare sunt destinate exclusiv călătoriilor pe teritoriul continental al SUA!
Cerere
Programul J1 Summer Work and Travel USA va fi deschis pentru aplicații prin intermediul site-ului dedicat Student Travel începând cu luna septembrie. Primul lucru pe care vă sugerăm să îl faceți este să aplicați pentru un pașaport valabil, dacă pașaportul dvs. va expira în curând.
Studenții din ultimul an pot aplica. Trebuie doar să puteți demonstra că intenționați să vă întoarceți în România la finalul programului de studii.
Programul „Summer Work and Travel” are o durată maximă de patru (4) luni. Participanții nu pot lucra în niciun alt moment decât în perioada indicată pe formularul DS-2019. Nu sunt permise prelungiri dincolo de durata maximă de 4 luni a programului.
Cetățenii străini care sunt studenți în sistemul de cursuri la zi, la un colegiu sau la o universitate din țara lor de origine, pot participa la programul Summer Work and Travel numai în timpul vacanței de vară oficiale a universității lor: Studenții români, între 15 iunie – 30 septembrie, plus 30 de zile de călătorie.
Universități, colegii, institute tehnice și alte instituții academice superioare acreditate. (www.edu.ro)
Sponsorul colaborează cu rețeaua sa internațională de organizații partenere pentru a selecta și accepta cererile și pentru a organiza interviuri personale cu studenții noștri. Aceste proceduri ne ajută să determinăm calificările, trecutul, nevoile și experiența dumneavoastră pentru plasarea la locul de muncă și să confirmăm că îndepliniți criteriile de eligibilitate de mai jos:
Statutul studentului
Participanții eligibili la program trebuie să fie studenți de bună credință din învățământul superior care urmează în mod activ un program de studii la nivel de licență sau un curs de studii în sistem de studiu la zi, la o instituție de învățământ acreditată (cum ar fi o universitate). Studenții trebuie să fie înscriși la o instituție de învățământ acreditată și să fie înregistrați la un curs în sistem de studiu la zi, în semestrul imediat anterior verii în care doresc să participe la programul Work/Travel.
Cunoașterea limbii engleze
Potențialii vizitatori ai schimbului trebuie să posede un nivel suficient de competență în limba engleză pentru a participa la programul Summer Work and Travel.
Puteți obține o viză J1 de vară pentru muncă și călătorie de mai multe ori, odată ce vă mai calificați în conformitate cu secțiunea de eligibilitate și nu ați fost suspendat anterior din programul J1.
Puteți călători oriunde în SUA, cu excepția regiunilor interzise din listă. Sute de opțiuni sunt disponibile – de ce să nu faceți ceva cu totul diferit pe timpul verii – lucrați într-o stațiune balneară din Honolulu, într-un hotel din Anchorage, într-un parc de distracții din Orlando, într-un restaurant din Seattle, într-un restaurant din Ohio… aveți 50 de state din care puteți alege!
Da. În continuare sunt prezentate câteva exemple de tipuri de locuri de muncă interzise: Participanții nu pot fi angajați ca: angajați casnici în gospodăriile din SUA (îngrijirea copiilor, șoferi, grădinari etc.), în posturi care le cer să investească bani proprii pentru a se aproviziona cu inventar în scopul vânzărilor din ușă în ușă, în orice tip de angajare care implică orice tip de îngrijire a pacienților sau manipularea fizică sau manipularea clienților, conducere de vehicule, locuri de muncă în fabrici, locuri de muncă care îi izolează complet pe studenți de colegii americani, locuri de muncă din „lista interzisă”, locuri de muncă fără un caracter sezonier sau care nu oferă o „componentă culturală” suficientă etc.
Locurile de muncă disponibile sunt locuri de muncă sezoniere (poziții entry-level), inclusiv retail, ospătari, menajere, recreere, personal de întreținere, parcuri de distracții, parcuri naționale.
Puteți profita de unul dintre sutele de interviuri pentru interviuri de angajare pe care Student Travel le poate organiza pentru dumneavoastră pe parcursul sezonului, ca parte a programului de plasament, sau vă puteți găsi singur un loc de muncă de vară. Dacă vă decideți să o faceți independent, discuțiile cu membrii familiei, prietenii și cu studenții J1 anteriori reprezintă o modalitate excelentă de a stabili legături. Asigurați-vă că vă convertiți CV-ul în CV-ul în stil american și începeți să aplicați pentru locuri de muncă de vară cât mai curând posibil.
Orientare înainte de plecare
Orientarea este o cerință obligatorie a programului, stabilită de Departamentul de Stat al SUA.
Toți participanții sunt obligați să completeze online o orientare a sponsorului american înainte de a pleca cu viza J1. Aceasta este o cerință obligatorie a guvernului SUA pentru program. Orientarea este extrem de benefică, deoarece oferă informații despre cum să solicitați numărul de asigurare socială, înregistrarea în SEVIS, informații despre sondajul lunar de monitorizare, înregistrarea jobului de vară în SUA în SEVIS/Sponsorul american etc. Neefectuarea orientării înainte de plecare va duce la anularea participanților din program. În aceste cazuri se vor aplica taxe de anulare complete.
Orientarea va fi trimisă prin e-mail direct tuturor studenților înainte de plecare.
Orientarea vizitatorilor schimbului ar trebui să includă, fără a se limita la acestea, informații cu privire la:
- Viața și obiceiurile în Statele Unite ale Americii
- Resursele comunității locale (de exemplu, transport public, centre medicale, școli, biblioteci, centre de recreere și bănci), în măsura în care este posibil
- Asistență medicală disponibilă, asistență de urgență și acoperire de asigurare
- O descriere a programului la care participă vizitatorul schimbului
- Regulile pe care vizitatorii schimbului trebuie să le respecte
- Adresa și numărul de telefon de urgență 24 de ore din 24 al sponsorului
- Adresa și numărul de telefon ale Biroului pentru Programul schimbului de vizitatori, Departamentul de Stat, și o copie a broșurii Programului schimbului de vizitatori care prezintă reglementările relevante pentru vizitatorii schimbului.
Ofițerii de Imigrare din SUA cer ca toți participanții la programul J-1 să aibă o anumită sumă de bani pentru a se finanța atunci când intră în SUA în cadrul programului J-1. În cazul unui loc de muncă de vară aranjat în prealabil în SUA, trebuie să aveți la dispoziție un formular de ofertă de muncă completat de către sponsorul american și un minim de 800 de dolari la sosirea în SUA și trebuie să fiți în măsură să prezentați o dovadă în acest sens Ofițerului de Imigrare din SUA. Această dovadă poate fi sub formă de numerar, extrase de card de credit sau de debit sau extrase de cont bancar. Cu toate acestea, deoarece un cont bancar poate fi închis după ce a fost emis un extras de cont, vi s-ar putea cere să vă conectați la contul bancar online, astfel încât funcționarul CBP să poată vizualiza informațiile din cont pentru a verifica soldurile și metoda de depunere.
Munca în America
Nu. Sponsorul poate face o ajustare minoră a datelor de început și/sau de sfârșit din Formularul DS-2019 pentru a indica data reală a sosirii dumneavoastră (de exemplu, mutarea atât a datei de început, cât și a datei de sfârșit cu două zile mai devreme sau cu o zi mai târziu) numai dacă aceste date corespund datelor oficiale de vacanță ale universității din țara dumneavoastră și numai dacă perioada totală ajustată nu depășește patru (4) luni în total. Anumite țări solicită studenților să se întoarcă în țara de origine și la școală până la o anumită dată. Depășirea acestei date poate avea ca și consecință ofensarea statutului de imigrare al studentului și/sau șansa de a se întoarce în SUA ca turist, cu o altă viză sau de a repeta experimentarea programului în calitate de student J-1 SWT. Verificați cu SPONSORUL dvs. pentru a vă asigura dacă vi se aplică orice dată de întoarcere obligatorie.
Serviciul de Imigrare al SUA (USCIS) oferă participanților la programul J-1 posibilitatea de a beneficia de o perioadă de călătorie de 30 de zile imediat după finalizarea cu succes a părții de lucru a programului SWT. Aceasta se numește „perioada de grație”. Perioada de grație le permite participanților să călătorească în SUA și/sau să se pregătească și să părăsească Statele Unite. Aceasta nu trebuie folosită în niciun alt scop (inclusiv pentru a lucra, precum și pentru a părăsi SUA și a încerca reintrarea în țară în timpul acestei perioade de grație).
Această perioadă de grație NU trebuie să fie inclusă între datele de început și de sfârșit ale programului pe care le găsiți pe formularul DS-2019.
În timpul perioadei de grație, nu vă puteți aștepta să părăsiți SUA și apoi să vă întoarceți în SUA cu viza J-1 Summer Work and Travel Visa, deoarece această viză expiră la „data de sfârșit” menționată pe DS2019. Din acest motiv, recomandăm participanților care doresc să călătorească în afara SUA în timpul perioadei de grație (de exemplu, în Canada, Mexic..) să facă acest lucru numai la sfârșitul perioadei de grație și numai dacă acești participanți au zboruri de plecare programate din afara SUA direct acasă (nu prin SUA pentru acasă).
Acest lucru depinde de compania gazdă și de situația individuală specifică. De obicei, acest lucru este permis, dar vă rugăm să înțelegeți că contractul pentru Programul de muncă și călătorii de vară este încheiat cu compania gazdă, nu cu prietenul / partenerul dumneavoastră.
Contactați-ne imediat pentru a discuta situația. Studenții pot schimba locul de muncă doar cu aprobarea prealabilă a sponsorului. Studenții care încalcă această regulă se vor confrunta cu încetarea imediată a programului (noul regulament al Departamentului de Stat).
Nu. Puteți lucra numai pentru o companie gazdă pentru care sponsorul dumneavoastră WAT USA v-a verificat oficial și v-a permis să lucrați. Nu puteți să vă transferați la o nouă companie gazdă sau să începeți să lucrați pentru o nouă companie gazdă, alta decât compania gazdă inițială, fără permisiunea prealabilă a sponsorului dumneavoastră (acesta este, de asemenea, un regulament al Departamentului de Stat).
Dacă vă pierdeți locul de muncă, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să ne informați imediat! Sponsorul tratează astfel de situații de la caz la caz. Dacă nu raportați concedierea de la locul de muncă, precum și alte evenimente semnificative, rezultatul poate fi încetarea programului dvs.
Nu puteți călători în afara SUA în timpul perioadei de grație de 30 de zile și nu vă puteți aștepta să vă întoarceți în SUA în această perioadă. Cu toate acestea, dacă intenționați să călătoriți la nivel internațional, chiar și într-un loc atât de apropiat precum Canada sau Mexic, puteți face acest lucru numai în perioada în care viza J-1 este valabilă și trebuie să urmați mai întâi următorii pași:
- Înainte de a planifica o călătorie în afara Statelor Unite, obțineți o autorizație scrisă de la angajatorul dvs. dacă veți lipsi de la serviciu.
- Verificați la ambasada sau consulatul țării pe care doriți să o vizitați, precum și în țara dvs. pentru a confirma vizele suplimentare de care ați putea avea nevoie pentru a călători spre sau prin orice țară din călătoria dvs. Acest lucru ar trebui să includă orice țări în care ați putea face o scurtă oprire doar pentru a schimba avionul sau pentru a realimenta.
- Contactați sponsorul dvs. pentru a ne anunța cu cel puțin trei (3) săptămâni înainte de data plecării.
- După aprobarea călătoriei de către sponsorul dumneavoastră și cu mult înainte de plecare, va trebui să trimiteți Formularul DS-2019 la sponsor pentru a obține „permisiunea de călătorie” semnată. Sponsorul vă va trimite formularul semnat înapoi cât mai repede posibil. Vă sugerăm să ne trimiteți documentul prin curierat rapid prin UPS, FedEx sau DHL, atât pentru siguranța documentelor, cât și pentru rapiditate. Trebuie să trimiteți sponsorului formularul DS2019 împreună cu un plic de curierat rapid preplătit, cu adresă proprie, de la UPS, FedEx sau DHL. În caz contrar, vă vom trimite formularul prin intermediul serviciului poștal normal al SUA.
- Protejați întotdeauna și nu pierdeți DS-2019 în timpul călătoriilor dvs. în și în afara SUA. Înlocuirea acestuia este costisitoare, iar dacă îl pierdeți vi se poate refuza intrarea înapoi în SUA.
De obicei. Cu toate acestea, trebuie să obțineți mai întâi aprobarea sponsorului. Performanțele și atitudinea slabe, comportamentul și activitățile nepotrivite care vă afectează locul de muncă principal, precum și efectele pe care un al doilea loc de muncă le-ar putea avea asupra locului de muncă principal vor influența decizia sponsorului.
Dacă un participant dorește să își părăsească angajatorul, trebuie să contacteze sponsorul din SUA pentru aprobare și să lucreze o perioadă de preaviz de cel puțin 2 săptămâni înainte de a termina cu angajatorul actual.
Da. Puteți avea oricâte doriți, cu condiția ca toate aceste să îndeplinească cerințele programului și să fi fost aprobate de către sponsorul american.
Depinde de tine câți bani poți câștiga. Cu cât lucrezi mai multe ore și cu cât ai mai multe locuri de muncă, cu atât vei putea să plătești împrumutul de student la întoarcere!!! Cu toate acestea, participanții care lucrează „doar pentru salariu” trebuie să fie plătiți cel puțin cu salariul minim federal. Participanții care lucrează pentru „salariu plus bacșișuri” vor primi un salariu de bază mai mic.
Sponsorul se asigură că studenții de la Summer Work/Travel primesc o remunerație corespunzătoare și că beneficiază de asigurarea obligatorie de compensare a accidentelor de muncă la locul lor de muncă. Angajatorii gazdă sunt obligați să îi recompenseze în mod echitabil pe participanți pentru munca lor și „trebuie să îi recompenseze pe participanți cu un salariu și beneficii proporționale cu cele oferite omologilor lor americani”. De asemenea, sponsorul este obligat să informeze participanții la program cu privire la cerințele federale privind salariul minim. Pentru mai multe informații despre cerințele federale privind salariul minim, vă rugăm să vizitați https://www.dol.gov/agencies/whd/minimum-wage/state pentru cele mai recente și mai exacte informații.
Toți solicitanții care depun pentru prima dată o cerere trebuie să solicite un card de securitate socială. Sunteți scutit de această cerință doar dacă ați obținut un număr de asigurare socială în trecut, prin intermediul unei vize americane anterioare. În acest caz, puteți utiliza din nou același card/număr.
Dacă nu ați mai aplicat până acum, va trebui să găsiți cel mai apropiat birou de securitate socială. Încercați să evitați să depuneți cererea între orele de vârf, vă recomandăm să mergeți dimineața devreme pentru a evita cozile lungi. Trebuie să vă prezentați la birou cu:
- Scrisoarea “Dear Social Security Officer” („Stimate Domnule Ofițer de Securitate Socială”)
- DS2019
- Pașaportul dvs. cu viza J-1 capsată în interior.
Cereți întotdeauna o chitanță de primire a cererii din partea funcționarului de securitate socială. Acest lucru vă va ajuta să dovediți potențialilor angajatori din SUA că ați solicitat SSN-ul.
Vă rugăm să rețineți că, odată ce ați solicitat cardul de securitate socială, este legal să fiți plătit de către angajatorul dumneavoastră din SUA.
Da. Toți vizitatorii schimbului și persoanele aflate în întreținerea acestora, indiferent de categoria programului, trebuie să aibă o asigurare medicală care să îndeplinească sau să depășească cerințele Departamentului de Stat al SUA** pe durata șederii lor în SUA în cadrul programului. Solicităm ca fiecare participant să aibă în vigoare o asigurare care să acopere boala sau accidentul pe toată perioada în care participați la programul nostru.
** Acoperirea minimă trebuie să asigure:
- Indemnizații medicale de cel puțin 50.000 de dolari pentru fiecare accident sau boală
- Repatrierea rămășițelor pământești în valoare de 7.500 de dolari
- Cheltuieli asociate cu evacuarea medicală a vizitatorului schimbului în țara sa de origine în valoare de 10.000 de dolari.
- O franșiză care să nu depășească 500 de dolari pentru fiecare accident sau boală
Polița de asigurare, planul sau contractul de asigurare care este asigurat pentru a îndeplini cerințele de mai sus trebuie să îndeplinească alte standarde specificate în regulamentele programului schimbului de vizitatori.
Vizitatorii schimbului și/sau soțul/soția sau persoanele aflate în întreținere care, în mod deliberat, nu mențin asigurarea de asigurare prevăzută în regulamente în timpul participării la programele schimbului de vizitatori sau care fac declarații false față de sponsor cu privire la o astfel de asigurare, sunt considerați ca fiind în încălcare a regulamentelor. O astfel de încălcare a regulilor programului va duce la încetarea imediată a programului respectivului participant. De asemenea, trebuie să punem capăt participării unui participant dacă acesta sau soțul/soția și/sau persoana dependentă care îl însoțește nu reușește să rămână în conformitate cu reglementările referitoare la acoperirea de asigurare. Încetarea programului va avea ca rezultat plecarea dumneavoastră anticipată din SUA și potențiale consecințe asupra imigrației.
Da. Vă vom contacta cel puțin o dată pe lună pentru a verifica și a vedea cum vă descurcați. Dacă nu răspundeți la încercările noastre repetate de a verifica și/sau de a comunica cu dumneavoastră, suntem obligați să încheiem programul dumneavoastră. Sponsorul este obligat să se asigure că activitățile dvs. sunt în concordanță cu obiectivele culturale și cu alte obiective ale programului. Ținem foarte mult la dvs. și monitorizăm progresul și bunăstarea tuturor participanților noștri, actualizând în plus adresa și numerele de telefon actuale ale dvs.
În plus, oferim tuturor participanților asistență de urgență 24 de ore din 24, care se conectează la un reprezentant activ al sponsorului.
Polița de asigurare, planul sau contractul de asigurare care este asigurat pentru a îndeplini cerințele de mai sus trebuie să îndeplinească alte standarde specificate în regulamentele programului schimbului de vizitatori.
Se consideră că vizitatorii schimbului care, în mod deliberat, nu reușesc să mențină acoperirea de asigurare prevăzută în regulamente în timpul participării la programele schimbului de vizitatori sau care fac declarații false sponsorului cu privire la o astfel de acoperire, încalcă regulamentele. O astfel de încălcare a regulilor programului va duce la încetarea imediată a programului respectivului participant. Încheierea programului va avea ca rezultat plecarea dumneavoastră anticipată din S.U.A. și potențiale consecințe asupra imigrației.
- Numai în caz de urgență, contactați Departamentul de Stat la linia telefonică de urgență: 1-866-283-9090.
- Pentru toate celelalte probleme, vă rugăm să trimiteți un e-mail la adresa: jvisas@state.gov
Întoarcere
Pentru a evita orice probleme cu angajatorul, înainte de a vă părăsi locul de muncă, urmați următoarele instrucțiuni de bază:
- Cereți ultimul fluturaș de salariu și ultimul salariu care vi se cuvine ÎNAINTE de a pleca.
- Dacă angajatorul dumneavoastră v-a oferit cazare ca parte a contractului de muncă, cereți-i angajatorului să vă returneze depozitul de garanție ÎNAINTE de a pleca.
- Stabiliți cu angajatorul dvs. la ce dată trebuie să vă așteptați să primiți ultimul salariu și cum îl veți primi (transfer de bani, transfer bancar etc.).
- Păstrați datele de contact ale angajatorului dumneavoastră în cazul în care apar probleme și trebuie să îl contactați după ce părăsiți SUA.
- Lăsați-i angajatorului dumneavoastră o adresă la care să puteți primi corespondența. Angajatorul dvs. vă va trimite la sfârșitul anului formulare necesare pentru procesarea declarațiilor fiscale.
Trimiteți un e-mail la departamentul nostru de ticketing și ei vă vor ajuta: zbor@studenttravel.ro