Halloween, o sărbătoare consacrată în Statele Unite, este un eveniment pentru care americanii au creat de-a lungul timpului adevărate tradiții și obiceiuri, sărbătorind vizibil evenimentul. Originară din Irlanda, sărbătoarea celtică a prins contur în jurul lumii datorită imigranților irlandezi ai Statelor Unite.
Celții spuneau că în data de 31 octombrie spiritele intrau în comunicare cu cei vii și coborau pe pământ. Oamenii se deghizau în monștri și ieșeau pe străzi pentru a face mult zgomot și, astfel, ziceau ei, speriau spiritele rele.
Ei bine, secolul XXI a transformat Halloweenul la americani într-una din cele mai mari și importante sărbători, frații noștri de dincolo de ocean pregătindu-se îndelung pentru această sărbătoare, ba chiar mai mult decât pentru Crăciun.
Casele lor frumoase sunt decorate și împopoțonate cu fel și fel de decorațiuni de la înfricoșătoare până la amuzante, iar copiii îmbracă costumații care mai de care mai creative pentru a bate la ușile vecinilor de pe stradă pentru a aduna ciocolată, bomboane și alte dulciuri.
Tineretul curajos și fără frică se distrează prin cimitire făcând ocultism și spiritism, însă majoritatea organizează petreceri tematice.
Halloween, powered by romanians
Față de americani, românii încă sunt reticenți când vine vorba de sărbătoarea Halloweenului. Ei nur espectă întocmai tradițiile originale, însă și la noi se întâlnesc în a doua parte a lunii octombrie diferite obiecte decorative prin magazine, se închiriază costume pentru petreceri, însă totuls e rezumă la petreceri tematice, fără iz tradițional.
Pentru noi Halloween-ul este un prilej de joacă și carnaval, iar pe de altă parte, un motiv de a organiza sau participa la o petrecere dedicată și de a se elibera de stres și problemele de zi cu zi.
Superstițiile vechi, uitate azi
Printre superstițiile de Halloween, care pe vremuri aveau semnificație, însă astăzi sunt date uitării tot mai mult:
- Dacă o fată necăsătorită punea în noaptea de Halloween, sub pernă, o floare de rozmarin și un bănuț de argint își visa sortitul;
- Dacă se întâmpla ca, în noaptea de Halloween, să auzi pași sau zgomote în spate, nu trebuia să te întorci fiindcă se spunea că este un spirit venit de pe lumea cealaltă pentru a te lua cu el;
- În noaptea de Halloween se foloseau alune pentru vrăji, fiindcă diavolul era considerat culegător al acestor fructe;
- Dacă în noaptea de Halloween se întâmpla să-și zboare vreun liliac prin casă se spunea că în aceea casă sunt spirite rele;
- Celebra lumânare aprinsă în dovleac, din noaptea de Halloween, avea menirea de a ține spiritele rele la distanță;
- Dacă în noaptea de Halloween vedeai un păianjen prin casă înseamna că spiritul unei persoane dragi te veghea;
- Se mai spune că în noaptea de Halloween dacă participai la o cină, era bine să vorbești în timpul mesei, astfel spiritele din apropiere erau încurajate să participe și ele la masă;
- Dacă băteau clopotele în noaptea de Halloween spiritele și fantomele s-ar fi speriat;
- Persoanele care erau născute în noaptea de Halloween aveau menirea de a vedea și de a comunica cu spiritele.