Întotdeauna am considerat că fiecare acțiune sau lucru făcut este binevenit la timpul lui. Gândind din această perspectivă și privind prin ochii unui oportunist convins, vei trăi viața la maximă intensitate. În lipsa unei acțiuni nu vei putea ști niciodată ce ți-ar fi putut rezerva acea ocazie, iar regretele te pot pândi la orice pas. Mergând pe acest considerent vă invit să vă descoperiți pe voi înșivă în primul rând, să descoperiți că există viață, oameni și experiențe dincolo de aceste “tipare românești” binecunoscute de noi toți.
Această experiență, însă, nu este dedicată tuturor, în special celor care:
Le e teamă de necunoscut.
Se feresc să cunoscă alt gen de persoane, mentalități și culturi.
Au dorință, însă nu și inițiativă.
Sunt mult prea atașați de aceste meleaguri astfel încât nu cred că pot lipsi de aici.
Au respins în trecut ideea învățării limbii engleze deși au avut ocazia.
Pur și simplu nu prezintă interes pentru acest program de experiență interculturală.
Dacă nu te numeri printre categoriile de persoane enumerate mai sus atunci te poți încadra în categoria V.A.M.O.S, adică:
Numele meu e Adrian Popovici, student în anul 2 la Master de Informatică Economică. Scopul meu nu este acela de a face publicitate acestui tip de program, nicidecum. Sunt aici să împărtășesc cu voi toți, cei doritori, experiența mea cu Work and Travel USA, din anii precedenți. Pentru a-mi înțelege punctul de vedere, care este PRO participării, vă invit să vă puneți intrebarea: “Ce contează pentru voi în viață?”.
Dacă stăm să ne gandim la acest aspect, fiecare dintre noi vom lua acea vacanță binemeritată la sfârșitul acestei vieți. Cu ce ne alegem în final? Consider că amintirile, trăirile acumulate, înțelepciunea, corectitudinea față de noi înșine și implicit față de cei din jurul nostru, iubirea pentru care am luptat sunt aspirațiile demne de un suflet nobil.
Îmi aduc și acum aminte, eram în anul 1 de licență, un puști la 19 ani participând la niște traininguri într-o zi de aprilie. Fără a avea nici cea mai mică intenție sau legatură cu acest tip de program, se pare că el m-a descoperit pe mine. La sfarșitul unui seminar, am fost invitat să particip la o ieșire în oraș, ca între studenți. Uitându-mă înapoi și analizând contextul, dacă aș fi refuzat atunci, cred că viața mea astăzi nu mai era la fel. Am avut privilegiul să socializez cu o fată care, printre altele, a început să îmi povestească de experiența ei cu Work and Travel în orașul Pittsburg, CA. Ascultându-i trăirile și punând pe alocuri întrebări, peste 2 zile am decis să pornesc o discuție cu ai mei pe această temă.
Visul American Avea Să Înceapă
Deși încris în ultima perioadă posibilă, am reușit să fac toate demersurile pentru a deveni American cu acte în regulă pentru 4 luni. La scurt timp, în luna iunie, m-am trezit în New York City cu destinația Adirondack National Park, situat în nordul statului NY. Aveam să petrec vara la Ausable Club, într-o rezervație naturală plină de viață, în compania unei varietăți interculturale, cu studenți veniți din tot jurul lumii. Locuind în cabane special amenajate pentru angajați, cu camere de câte 2, am reușit sa leg prietenii, să descopăr ce înseamnă coexistența, întelegerea și munca în echipă, nemaivorbind de petrecerile care se organizau săptămânal între noi. Un adevărat amalgam de trăiri, tranformate azi în amintiri memorabile.
Natura înseamnă apă, aer, viață
În afara programului de muncă ca ospătar, escaladam munți, navigam bărci cu vâsle și observam fauna diversă. Nu de puține ori puteai observa căprioare păscând foarte aproape de cabane, familii de curcani sălbatici, păsări colibri, chipmunks sau chiar aveam ocazia să aud strigătul unui coiot. Alți colegi chiar au zărit un urs, colindând potecile munților Adirondacks.
Chiar dacă aceste activități se întamplau foarte des, organizam excursii de vis în diferitele zone turistice din apropiere. Astfel am reușit să descopar cele mai populare locuri de pe coasta de est care pentru unii sunt doar accesibile prin sticla unui ecran.
Ce am vizitat:
Cascada Niagara
New York City
Lake Placid
Boston
Burlington
Washington D.C
Clearwater Beach
Harvard University
Dorința de a mă întoarce în parcul Adirondacks a fost pe durata a 3 veri minunate cărora le datorez un semn de recunoștință. Pot spune că au fost cele mai “fierbinți” 3 veri din viața mea, iar experiența nu va fi uitată niciodată. Americanii nu sunt cu mult diferiți față de noi dacă ne gândim la atribuțiile și nevoile unui cetățean – merg la școală, muncesc, unii au familii, au sentimente exact ca orice om. Există însă diferențe culturale, de mentalitate, de nivel de civilizație (nu educație), iar concluziile trase de mine sunt:
Sunt mai deschiși socializării decât românii, mai prietenoși la prima vedere.
Zâmbesc și emană mai multă enegie pozitivă.
Sunt mai comozi decât românii datorită nivelului de trai și confortului viețuirii în cea mai dezvoltată economie.
Sunt mai individualiști datorită societății și ideii de a reuși în viață.
Deși susțin ideea de libertate, regulile și legile sunt respectate din teama că acestea chiar se aplică (nu ca la noi).
Unii sunt călători o viață, altora le place să trăiască în același loc (călătoresc în alte state, țări pentru job-uri sau vacanțe, iar alții nu au ajuns nici măcar 300 mile mai departe).
Au o datorie de a se face utili atunci când li se cere.
Pot fi superficiali și leneși atunci când datoria îi cheamă peste programul normal de lucru.
Nu am fost judecat deloc pe criterii entice așa cum se întamplă în multe țări din Europa.
Împărtășind experiența mea de peste ocean, în cuvinte și poze, aventura mea în această țară nu a luat sfârșit. Anul acesta aspir în a-mi petrece vara în Santa Cruz, California și sper să am parte de zile însorite, palmieri și plaje de neuitat.
Până la urmă tot un suflet călător rămân…